środa, lipca 13, 2022

Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance

Lekkie, delikatne i aksamitne w smaku naleśniki, których sekretnym składnikiem jest maślanka.
Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance - składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 300 ml maślanki
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Naleśniki na maślance - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko, maślankę, wsyp cukier i dodaj sól. Dokładnie zmiksuj ciasto naleśnikowe na gładką, jednolitą masę. Odstaw ciasto na bok na minimum 30 minut.
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance


Źródło przepisu: kwestiasmaku.com

wtorek, lipca 12, 2022

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

Pyszny i pożywny, a do tego szybki w przygotowaniu makaron z szynką, pieczarkami, koncentratem pomidorowym i śmietanką.
Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym


Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 300 g szynki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g pieczarek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
  • garść natki pietruszki
  • tarty parmezan

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na suchą patelnię wrzuć drobno pokrojoną szynkę. Smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na  bok.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż do całkowitego odparowania wody. Na patelnię dodaj szynkę, koncentrat pomidorowy i śmietankę. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem. Duś na średniej mocy palnika do momentu zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj makaron, wymieszaj. 
  • Danie podawaj posypane natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego!
Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

poniedziałek, lipca 11, 2022

Kurczak w słodko-pikantnej marynacie

Kurczak w słodko-pikantnej marynacie

Miękki i soczysty kurczak pieczony w marynacie składającej się ze słodko-pikantnego sosu chili, bazylii i suszonej natki pietruszki. 
Kurczak w słodko-pikantnej marynacie


Kurczak w słodko-pikantnej marynacie - składniki:

  • 15 podudzi (pałek z kurczaka)
  • 0,5 szklanki słodko-pikantnego sosu chili
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie suszonej natki pietruszki (6 g)


Kurczak w słodko-pikantnej marynacie - przepis:

  • Podudzia osusz i oczyść.
  • Przygotuj marynatę. Do miseczki wlej sos chili, olej, bazylię, sól i suszoną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. 
  • Oczyszczone mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze mięso.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Kurczak w słodko-pikantnej marynacie

Kurczak w słodko-pikantnej marynacie

niedziela, lipca 10, 2022

Babeczki kopiec kreta

Babeczki kopiec kreta

Pyszne babeczki z bananem i kremem straciatella, inspirowane znanym i lubianym ciastem - kopcem kreta.
Babeczki kopiec kreta




Babeczki kopiec kreta - składniki na ciasto:

  • 2 jajka rozmiar L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka

Babeczki kopiec kreta - składniki na krem:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75 gorzkiej czekolady

Pozostałe składniki:

  • 2 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny


Babeczki kopiec kreta - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko zmiksuj. Masa jest gęsta, ale taka ma być. Cienkim strumieniem wlej olej i mleko. Dokładnie zmiksuj. 
  • Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Upieczone muffinki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Obetnij góry muffinek i delikatnie wydrąż środki.
  • Banany pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. 
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Dodaj czekoladę startą na dużych oczkach tarki. Wymieszaj.
  • Do każdej muffinki włóż banany, kolejno wyłóż krem z małą górką, wierzch posyp wcześniej pokruszonym ciastem. Lekko dociśnij. 
  • Babeczki włóż na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Babeczki kopiec kreta

Babeczki kopiec kreta

Babeczki kopiec kreta

piątek, lipca 08, 2022

Roladki z tortilli z łososiem i awokado

Roladki z tortilli z łososiem i awokado

Pyszne, zdrowe i pożywne roladki z tortilli z puszystym serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i awokado.
Roladki z tortilli z łososiem i awokado

Roladki z tortilli z łososiem i awokado - składniki:

  • 3 duże placki tortilli
  • 100 g puszystego serka śmietankowego (Almette lub Twój Smak)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 duże awokado
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • przyprawy: zioła prowansalskie, suszony koperek, świeżo mielony pieprz

Roladki z tortilli z łososiem i awokado - przepis:

  • Do miski przełóż serek śmietankowy, dodaj zioła prowansalskie i suszony koperek, dokładnie wymieszaj. 
  • Placki tortilli posmaruj serkiem, ułóż plastry łososia, następnie plastry awokado. Całość skrop sokiem z limonki. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  • Każdą tortillę ściśle zwiń w rulon, a następnie ciasno owiń folią spożywczą. Tortillę włóż na kilka godzin do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki, odwiń tortille z folii i każdą z nich pokrój na około 8-10 części.
Smacznego!
Roladki z tortilli z łososiem i awokado

Roladki z tortilli z łososiem i awokado

Roladki z tortilli z łososiem i awokado

środa, lipca 06, 2022

Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone

Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone

Makaron spaghetti z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego, pora, marchewki, papryki, pomidorów i mascarpone. Pyszne i proste danie, idealnie na obiad lub kolację. 
Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone


Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone - składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 0,5 białej części pora
  • 1 marchewka 
  • 1 czerwona papryka
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki mascarpone
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, chili pieprz cayenne
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: garść natki pietruszki do posypania


Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pora pokrój w półplasterki, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię i pieprz cayenne. Smaż 8 minut. Dodaj pora, marchewkę i paprykę. Smaż 5 minut. Na patelnię wlej bulion, przykryj pokrywką, zagotuj i gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
  • Na patelnię dodaj pomidory z puszki, gotuj kolejne 5 minut. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj, gotuj do momentu, aż mascarpone całkowicie się rozpuści. 
  • W razie potrzeby dopraw spaghetti solą i pieprzem.
  • Gotowe danie możesz posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone

Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone

poniedziałek, lipca 04, 2022

Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami

Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami

Pyszna i pożywna sałatka jajeczna z dodatkiem kabanosów, korniszonów, kukurydzy i czerwonej fasoli.
Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami



Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami - składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g kabanosów
  • 12 małych korniszonów
  • 1 puszka kukurydza (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • 2,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami - przepis:

  • Jajka pokrój w drobną kostkę, a kabanosy w plasterki.
  • Korniszony pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski przełóż  jajka, kabanosy, korniszony, odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Dodaj sól, pieprz i majonez. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami

Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger