sobota, lipca 16, 2022

Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem

Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem

Lekka, zdrowa i pożywna sałatka z wędzoną makrelą, rukolą, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem sosu na bazie jogurtu greckiego.
Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem


Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem - składniki:

  • 3 garście rukoli
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g wędzonej makreli (waga po obraniu ze skóry i ości)
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem - przepis:

  • Jajka obierz i przekrój na pół. Pomidorki koktajlowe również pokrój na połówki. 
  • Makrelę podziel na mniejsze kawałki. 
  • Do miseczki dodaj jogurt grecki, majonez, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż rukolę, polej częścią sosu, ułóż makrelę, pomidorki i jajka. Polej pozostałym sosem. Posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. 
Smacznego!
Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem

Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem

piątek, lipca 15, 2022

Kostka czekoladowa z wiśniami

Kostka czekoladowa z wiśniami

Pyszne ciasto z wiśniami składające się z kakaowego biszkoptu, wiśni, kremu czekoladowego z Nutellą, kremu śmietankowego i bezy. 
Kostka czekoladowa z wiśniami



Kostka czekoladowa z wiśniami - składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • na nasączenie: 0,5 szklanki zaparzonej, mocnej kawy + 2 łyżeczki cukru

Kostka czekoladowa z wiśniami - składniki na bezę:

  • 4 białka z jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki kakao

Kostka czekoladowa z wiśniami - składniki na krem czekoladowy:

  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki Nutelli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 450 g wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych

Kostka czekoladowa z wiśniami - przepis:

  • Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj bezę. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesiane kakao.
  • Identyczną blaszkę, w której piekłeś biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone na gęsty krem. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Ciasto podziel na dwie części. Do jednej części stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj Nutellę. Po każdym dodaniu krótko zmiksuj. Do drugiej części dodaj cukier puder, krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptu, lekko nasącz kawą wymieszaną z cukrem, ułóż wiśnie. Na wiśnie wyłóż krem czekoladowy, przykryj drugim blatem biszkoptu, lekko nasącz. Wyłóż jasny krem. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na kilka godzin do lodówki. 
  • Bezpośrednio przed podaniem ułóż na jasnym kremie bezę, pokrój na kawałki. 
Smacznego!
Kostka czekoladowa z wiśniami

Kostka czekoladowa z wiśniami

Kostka czekoladowa z wiśniami

środa, lipca 13, 2022

Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance

Lekkie, delikatne i aksamitne w smaku naleśniki, których sekretnym składnikiem jest maślanka.
Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance - składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 300 ml maślanki
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Naleśniki na maślance - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko, maślankę, wsyp cukier i dodaj sól. Dokładnie zmiksuj ciasto naleśnikowe na gładką, jednolitą masę. Odstaw ciasto na bok na minimum 30 minut.
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance


Źródło przepisu: kwestiasmaku.com

wtorek, lipca 12, 2022

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

Pyszny i pożywny, a do tego szybki w przygotowaniu makaron z szynką, pieczarkami, koncentratem pomidorowym i śmietanką.
Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym


Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 300 g szynki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g pieczarek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
  • garść natki pietruszki
  • tarty parmezan

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na suchą patelnię wrzuć drobno pokrojoną szynkę. Smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na  bok.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż do całkowitego odparowania wody. Na patelnię dodaj szynkę, koncentrat pomidorowy i śmietankę. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem. Duś na średniej mocy palnika do momentu zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj makaron, wymieszaj. 
  • Danie podawaj posypane natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego!
Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

poniedziałek, lipca 11, 2022

Kurczak w słodko-pikantnej marynacie

Kurczak w słodko-pikantnej marynacie

Miękki i soczysty kurczak pieczony w marynacie składającej się ze słodko-pikantnego sosu chili, bazylii i suszonej natki pietruszki. 
Kurczak w słodko-pikantnej marynacie


Kurczak w słodko-pikantnej marynacie - składniki:

  • 15 podudzi (pałek z kurczaka)
  • 0,5 szklanki słodko-pikantnego sosu chili
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie suszonej natki pietruszki (6 g)


Kurczak w słodko-pikantnej marynacie - przepis:

  • Podudzia osusz i oczyść.
  • Przygotuj marynatę. Do miseczki wlej sos chili, olej, bazylię, sól i suszoną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. 
  • Oczyszczone mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze mięso.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Kurczak w słodko-pikantnej marynacie

Kurczak w słodko-pikantnej marynacie

niedziela, lipca 10, 2022

Babeczki kopiec kreta

Babeczki kopiec kreta

Pyszne babeczki z bananem i kremem straciatella, inspirowane znanym i lubianym ciastem - kopcem kreta.
Babeczki kopiec kreta




Babeczki kopiec kreta - składniki na ciasto:

  • 2 jajka rozmiar L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka

Babeczki kopiec kreta - składniki na krem:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75 gorzkiej czekolady

Pozostałe składniki:

  • 2 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny


Babeczki kopiec kreta - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko zmiksuj. Masa jest gęsta, ale taka ma być. Cienkim strumieniem wlej olej i mleko. Dokładnie zmiksuj. 
  • Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Upieczone muffinki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Obetnij góry muffinek i delikatnie wydrąż środki.
  • Banany pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. 
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Dodaj czekoladę startą na dużych oczkach tarki. Wymieszaj.
  • Do każdej muffinki włóż banany, kolejno wyłóż krem z małą górką, wierzch posyp wcześniej pokruszonym ciastem. Lekko dociśnij. 
  • Babeczki włóż na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Babeczki kopiec kreta

Babeczki kopiec kreta

Babeczki kopiec kreta

piątek, lipca 08, 2022

Roladki z tortilli z łososiem i awokado

Roladki z tortilli z łososiem i awokado

Pyszne, zdrowe i pożywne roladki z tortilli z puszystym serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i awokado.
Roladki z tortilli z łososiem i awokado

Roladki z tortilli z łososiem i awokado - składniki:

  • 3 duże placki tortilli
  • 100 g puszystego serka śmietankowego (Almette lub Twój Smak)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 duże awokado
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • przyprawy: zioła prowansalskie, suszony koperek, świeżo mielony pieprz

Roladki z tortilli z łososiem i awokado - przepis:

  • Do miski przełóż serek śmietankowy, dodaj zioła prowansalskie i suszony koperek, dokładnie wymieszaj. 
  • Placki tortilli posmaruj serkiem, ułóż plastry łososia, następnie plastry awokado. Całość skrop sokiem z limonki. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  • Każdą tortillę ściśle zwiń w rulon, a następnie ciasno owiń folią spożywczą. Tortillę włóż na kilka godzin do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki, odwiń tortille z folii i każdą z nich pokrój na około 8-10 części.
Smacznego!
Roladki z tortilli z łososiem i awokado

Roladki z tortilli z łososiem i awokado

Roladki z tortilli z łososiem i awokado

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger