niedziela, października 30, 2022

Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki

Obłędnie pyszne ciasteczka składające się prawie z samych ziaren: pestek słonecznika i dyni, płatków migdałowych i sezamu. Oj, trudno się od nich oderwać!
Ciastka Florentynki


Ciastka Florentynki - składniki:

  • 1 jajko rozmiar L
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g pestek słonecznika
  • 120 g płatków migdałowych
  • 50 g pestek dyni
  • 35 g sezamu

Ciastka Florentynki - przepis:

  • Jajko z cukrem ubij na jasną i puszystą masę. Do powstałej masy dodaj pestki słonecznika, płatki migdałowe, pestki dyni i sezam. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Masę wykładaj łyżką na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewielkie, okrągłe ciasteczka.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 11 minut.
Smacznego!
Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki


Źródło przepisu: pysznieczyprzepysznie.pl

czwartek, października 27, 2022

Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Szybki i prosty przepis na przepyszny makaron w kremowym sosie z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą. 
Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 400 g kiełbasy (najlepiej wędzonej i podsuszanej)
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 150 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • olej do smażenia

Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą - przepis: 

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę, smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Kiełbasę przełóż na talerz.
  • Na patelnię po smażeniu kiełbasy dodaj posiekane suszone pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj słodką śmietankę. Zagotuj. Dodaj tartą mozzarellę, zmniejsz moc palnika. Mieszaj do momentu aż ser się całkowicie roztopi. Teraz gotuj sos na niskiej mocy palnika do czasu jego zredukowania. 
  • Na patelnię dodaj ugotowany i odsączony makaron oraz kiełbasę. Wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. 
Smacznego!
Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą

środa, października 26, 2022

Tosty gyros

Tosty gyros

Tosty gyros, czyli tosty z kurczakiem, korniszonami, papryką, cebulą, kukurydzą i serem żółtym. Idealne na lunch czy kolację.
Tosty gyros



Tosty gyros - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 12 kromek chleba tostowego
  • 10 korniszonków
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała  cebula czerwona
  • 100 g kukurydzy
  • 125 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros
  • majonez
  • olej do smażenia


Tosty gyros - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w dość drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Kurczaka podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Do miski przełóż ostudzonego kurczaka, dodaj pokrojone w plasterki ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i odsączoną kukurydzę. Dokładnie wymieszaj. 
  • Kromki chleba tostowego ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kromkę posmaruj najpierw majonezem, następnie ułóż porcję farszu, dopraw solą i pieprzem. Tosty posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Tosty gyros wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Tosty gyros

Tosty gyros

Tosty gyros

Tosty gyros

Tosty gyros


poniedziałek, października 24, 2022

Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną

Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną

Wyśmienity przepis na ryż z kurczakiem w lekko słodkim sosie przygotowanym na bazie mleka kokosowego z dodatkiem żurawiny. Pychota!

Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną

Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną - składniki: 

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 250 g ryżu długoziarnistego (najlepiej sprawdza się Uncle Ben's)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 400 g mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z limonki
  • garść natki pietruszki
  • składniki na marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka curry + 2 łyżki tartego, świeżego imbiru + 2 łyżeczki soli + 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia


Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną - przepis:

  • W miseczce wymieszaj oliwę z oliwę, curry, tarty imbir oraz sól i pieprz. 
  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Powstałą marynatę dodaj do kurczaka. Dokładnie wymieszaj. Włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Ryż długoziarnisty gotuj 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj kurczaka, smaż do zarumienienia.
  • Na patelnię wlej bulion. Gotuj na dość dużej mocy palnika przez 5 minut.
  • Na patelnię dodaj ugotowany ryż, mleko kokosowe oraz żurawinę. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 8 minut, do odparowania większości płynu. 
  • Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki. W razie potrzeby dopraw danie solą i pieprzem. 
  • Przed podaniem możesz posypać danie posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną

Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną

Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną

sobota, października 22, 2022

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym

Pyszne, aromatyczne i soczyste pulpety drobiowe z mozzarellą i parmezanem zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem sera Dziugas. 
Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym



Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 125 g mozzarelli 
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, cebula suszona, czosnek granulowany, zioła włoskie, chili pieprz cayenne 
  • dodatkowo: 75 g tartego, twardego sera (użyłam sera Dziugas, ale może też być parmezan albo cheddar)

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, szczypta cukru
  • oliwa z oliwek

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, bazylią i szczyptą cukru. Gotuj na średniej mocy palnika przez 15 minut.
  • Filety z piersi kurczaka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. W misce wymieszaj mięso mielone, pokrojoną w kostkę mozzarellę, parmezan, jajko, cebulę suszoną, czosnek granulowany, zioła włoskie, chili pieprz cayenne oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę. 
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki.  
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem lub oliwą z oliwek. Pulpety przełóż do naczynia. Naczynie z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu zalej pulpety sosem pomidorowym, a wierzch posyp serem. Pulpety piecz jeszcze przez 10 minut. 
Smacznego!
Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym



wtorek, października 18, 2022

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem roztopionej białej czekolady. Pycha! Trudno poprzestać na jednym kawałku.
Sernik z białą czekoladą



Sernik z białą czekoladą - składniki na spód:

  • 125 g herbatników
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Sernik z białą czekoladą - składniki na masę serową:

  • 750 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady

Sernik z białą czekoladą - składniki na polewę:

  • 60 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 g białej czekolady


Sernik z białą czekoladą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski przełóż twaróg, cukier i budyń waniliowy (proszek). Miksuj na niskich obrotach miksera do momentu, aż masa stanie się gładka i jednolita. Stopniowo dodawaj całe jajka. Po każdym dodaniu jajka miksuj masę przez 30 sekund.
  • W rondelku bardzo mocno podgrzej śmietankę, ale jej nie zagotuj. Zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Jeszcze lekko ciepłą i płynną śmietankę z czekoladą dodaj do masy serowej. Krótko zmiksuj.
  • Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza. Na dno formy wstaw naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzącą wodą. 
  • Boki tortownicy również wyłóż papierem do pieczenia. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. 
  • Sernik wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
  • Po ostudzeniu, udekoruj sernik polewą. Śmietankę bardzo mocno podgrzej, ale jej nie gotuj. Zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia, a następnie rozprowadź na powierzchni sernika.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

piątek, października 14, 2022

Indyk duszony w sosie

Indyk duszony w sosie

Pyszny, rozpływający się w ustach, idealny na weekendowy obiad indyk duszony w sosie śmietankowym z marchewką i koperkiem. 
Indyk duszony w sosie

Indyk duszony w sosie - składniki:

  • 600 g filetu z indyka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka 
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek  granulowany, tymianek, zioła prowansalskie
  • mąka pszenna  do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia


Indyk duszony w sosie - przepis:

  • Filety z piersi indyka oczyść, osusz, pokrój w cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju podsmaż indyka do zarumienienia. Odłóż na bok.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę, smaż przez 3 minuty. 
  • W garnku zagotuj bulion. Na gotujący się bulion włóż kawałki przesmażonego mięsa wraz z cebulą i marchewką. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
  • Po upływie powyższego czasu do sosu dodaj śmietanę kremówkę. Wymieszaj. W razie potrzeby zagęść sos 1 łyżką mąki wymieszaną w 1/3 szklanki wody. Całość gotuj na średniej mocy palnika. 
  • Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek.
Smacznego!
Indyk duszony w sosie

Indyk duszony w sosie

Indyk duszony w sosie

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger