sobota, grudnia 03, 2022

Ciasto makowo-chałwowe

Ciasto makowo-chałwowe

Wyśmienite, świąteczne ciasto składające się z biszkoptu makowego, wyrazistego kremu chałwowego oraz kremu śmietankowego. Idealne dopełnienie stanowi dodatek malinowej konfitury. Polecam!
Ciasto makowo-chałwowe

Ciasto makowo-chałwowe - składniki na biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 4,5 łyżki maku
  • 26 g oleju 

Ciasto makowo-chałwowe - składniki na krem chałwowy:

  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 duży budyń waniliowy (proszek: 64 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g chałwy waniliowej

Ciasto makowo-chałwowe - składniki na krem śmietankowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 250 g konfitury malinowej
  • 50 g płatków migdałowych

Ciasto makowo-chałwowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem chałwowy. W rondelku zagotuj 350 ml wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka i proszek budyniowy. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.Na koniec dodaj rozdrobnioną chałwę, krótko zmiksuj.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny. UWAGA! Do swojego ciasta nie dodałam żelatyny, co sprawiło, że krem śmietankowy był mniej stabilny, co można zauważyć na zdjęciach. Dlatego zmodyfikowałam przepis i zalecam dodanie do kremu śmietankowego żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
  • Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni do ładnego zarumienienia.
  • Złóż ciasto. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmaruj konfiturę malinową, kolejno wyłóż krem chałwowy, przykryj drugim blatem biszkoptu, posmaruj cienką warstwą konfitury malinowej, wyłóż krem śmietankowy. Wierzch posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
  • Ciasto włóż na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto makowo-chałwowe

Ciasto makowo-chałwowe

Ciasto makowo-chałwowe

Ciasto makowo-chałwowe

Ciasto makowo-chałwowe

Ciasto makowo-chałwowe

Ciasto makowo-chałwowe

Ciasto makowo-chałwowe




    czwartek, grudnia 01, 2022

    Śledzie w sosie salsa

    Śledzie w sosie salsa

    Idealne na Wigilię, pyszne śledzie w aromatycznym sosie salsa składającym się z marchewki, papryki, czosnku, koncentratu pomidorowego i ketchupu. To jeden z najlepszych sposobów na wigilijne śledzie!
    Śledzie w sosie salsa


    Śledzie w sosie salsa - składniki:

    • 1 kg filetów śledziowych
    • 1/4 szklanki octu 10%
    • 1 cebula
    • 12 łyżek oleju
    • 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 marchewka
    • 1 czerwona papryka
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1,5 łyżeczki cukru
    • 4 łyżki ketchupu
    • 200 g koncentratu pomidorowego

    Śledzie w sosie salsa - przepis: 

    • Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
    • Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
    • Śledzie przełóż do metalowej miski, zalej octem i wymieszaj. Odłóż na bok na 30 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszaj śledzie.
    • Na patelnię wlej 3 łyżki oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż przez 5 minut. 
    • Kolejno dodaj na patelnię pokrojoną w słupki marchewkę, smaż 4 minuty. 
    • Teraz dodaj pokrojoną w paski paprykę, wlej kolejne 3 łyżki oleju, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie. Smaż kolejne 3 minuty lub kilka minut dłużej - do momentu, aż warzywa będą wystarczająco miękkie.  
    • Na patelnię dodaj cukier, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz ocet z miski ze śledziami. Wymieszaj, gotuj 3 minuty. Dodaj pozostałe 6 łyżek oleju. Zalewę pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
    • Na dno słoika wyłóż porcję zalewy, kolejno śledzie, znowu zalewę itd., aż do skończenia składników. 
    • Śledzie włóż do lodówki. Najlepiej smakują po co najmniej 16 godzinach spędzonych w lodówce. 

    Smacznego!
    Śledzie w sosie salsa

    Śledzie w sosie salsa

    Śledzie w sosie salsa

    Śledzie w sosie salsa

    poniedziałek, listopada 28, 2022

    Soczyste kotlety z kurczaka

    Soczyste kotlety z kurczaka

    Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i soczyste kotleciki z kurczaka, które z pewnością posmakują nie tylko najmłodszym. 
    Soczyste kotlety z kurczaka

    Soczyste kotlety z kurczaka - składniki:

    • 1 filet z piersi kurczaka (około 350-400 g)
    • 2 łyżki jogurtu greckiego
    • 2 żółtka 
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
    • olej do smażenia

    Soczyste kotlety z kurczaka - przepis: 

    • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
    • Do miski przełóż jogurt grecki, żółtka, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
    • Pokrojone kawałki kurczaka przełóż do marynaty i wstaw na około 1 godzinę  do lodówki. 
    • Kawałki kurczaka obtoczone w marynacie smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia. 
    Smacznego!
    Soczyste kotlety z kurczaka

    Soczyste kotlety z kurczaka

    Soczyste kotlety z kurczaka

    sobota, listopada 26, 2022

    Makowa panienka z brzoskwiniami

    Makowa panienka z brzoskwiniami

    Pyszne, idealne na nadchodzące święta ciasto składające się z biszkoptu makowego, kremu budyniowego z brzoskwiniami i kremu śmietankowego.
    Makowa panienka z brzoskwiniami


    Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na biszkopt:

    • 6 jajek 
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szklanka maku
    • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

    Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na krem budyniowy:

    • 750 ml mleka
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 4 żółtka z jajek rozmiar L
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 300 g miękkiego masła

    Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na krem śmietankowy:

    • 600 ml śmietany kremówki 30%
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 2,5 łyżeczki żelatyny
    • 1/4 szklanki zimnej wody

    Pozostałe składniki:

    • 1 puszka brzoskwiń 
    • około 50 g białej czekolady
    • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki soku z brzoskwiń + 2 łyżki soku z cytryny

    Makowa panienka z brzoskwiniami - przepis:

    • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mak oraz aromat migdałowy. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą.
    • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
    • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
    • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
    • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
    • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
    • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
    • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat ciasta. Nasącz go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem cytryny. Wyłóż 1/3 kremu budyniowego, następnie brzoskwinie pokrojone w kostkę i pozostałą część kremu budyniowego. Ułóż drugi blat biszkoptu, nasącz go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem cytryny, lekko dociśnij. Na wierzch wyłóż krem śmietankowy. Całość oprósz białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
    • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
    Smacznego!
    Makowa panienka z brzoskwiniami

    Makowa panienka z brzoskwiniami

    Makowa panienka z brzoskwiniami

    Makowa panienka z brzoskwiniami

    Makowa panienka z brzoskwiniami

    Makowa panienka z brzoskwiniami

    czwartek, listopada 24, 2022

    Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

    Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

    Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z tuńczykiem, awokado, ciecierzycą, pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem z dodatkiem dressingu cytrynowego.
    Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

    Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - składniki:

    • 2 puszki tuńczyka w oleju (około 300 g)
    • 1 awokado
    • 1 puszka ciecierzycy
    • 12 pomidorków koktajlowych
    • 1 długi ogórek
    • 0,5 czerwonej cebuli

    Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - składniki na sos:

    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • garść natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • szczypta soli


    Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - przepis:

    • Awokado pokrój w kostkę, pomidorki na połówki, ogórka w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
    • Do miski przełóż tuńczyka, awokado, odsączoną ciecierzycę, pomidorki koktajlowe, ogórka i cebulę. Wymieszaj.
    • Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, garść natki pietruszki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól. 
    • Dressing dodaj do sałatki, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
    Smacznego!
    Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

    Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

    Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

    Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

    Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

    Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

    poniedziałek, listopada 21, 2022

    Drobiowe kotlety siekane z warzywami

    Drobiowe kotlety siekane z warzywami

    Pyszne i aromatyczne, a do tego wspaniale chrupiące drobiowe kotlety siekane z dodatkiem papryki, pora, kukurydzy i parmezanu. Polecam!

    Drobiowe kotlety siekane z warzywami

    Drobiowe kotlety siekane z warzywami - składniki:

    • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
    • 1 średnia czerwona papryka
    • mała, biała część pora
    • 150 g kukurydzy
    • 3 jajka rozmiar M
    • 3 łyżki mąki
    • 4 łyżki tartego parmezanu
    • 1 mały pęczek natki pietruszki
    • sól i pieprz
    • dodatkowo: mąka pszenna + jajka + bułka tarta do panierowania
    • olej do smażenia


    Drobiowe kotlety siekane z warzywami - przepis:

    • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. Filety posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki.
    • Paprykę i pora pokrój w drobną kostkę.
    • Do miski dodaj posiekane mięso, paprykę, pora, odsączoną kukurydzę, jajko, mąkę, parmezan, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
    • Lekko zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie, okrągłe kotlety, a następnie panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. 
    • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
    Smacznego!
    Drobiowe kotlety siekane z warzywami

    Drobiowe kotlety siekane z warzywami

    Drobiowe kotlety siekane z warzywami

    Drobiowe kotlety siekane z warzywami

    Drobiowe kotlety siekane z warzywami

    czwartek, listopada 17, 2022

    Murzynek z kremem cytrynowym

    Murzynek z kremem cytrynowym

    Wyśmienity, puszysty murzynek przekładany kremem cytrynowym z dodatkiem polewy czekoladowej. 
    Murzynek z kremem cytrynowym


    Murzynek z kremem cytrynowym - składniki na ciasto:

    • 0,5 szklanki wody
    • 250 g masła
    • 250 g cukru
    • 6 łyżek kakao
    • 5 jajek rozmiar L
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Murzynek z kremem cytrynowej - składniki na krem:

    • 500 ml śmietany kremówki 30%
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 2 opakowania galaretki cytrynowy
    • 3/4 szklanki wrzącej wody

    Murzynek z kremem cytrynowym - składniki na polewę czekoladową:

    • 50 g mleka
    • 50 g masła
    • 100 g gorzkiej czekolady


    Murzynek z kremem cytrynowym - przepis:

    • Przygotuj ciasto. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, cukier i kakao. Gotuj na niskiej mocy palnika do momentu całkowitego połączenia się składników i powstania gładkiej, jednolitej masy. Pozostaw do ostudzenia.
    • Białka oddziel od żółtek
    • Do ostudzonej mieszanki dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj. 
    • Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto. 
    • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
    • Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
    • Przygotuj krem. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego tężenia. 
    • Śmietanę kremówkę ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
    • Do tężejącej galaretki dodaj dwie łyżki ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj galaretkę do ubitej śmietany. Masę włóż na 15 minut do lodówki.
    • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
    • Złóż ciasto. Na pierwszy blat wyłóż tężejący krem, przykryj drugim blatem ciasta. Polewę wylej na  wierzch ciasta. 
    • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
    Smacznego!
    Murzynek z kremem cytrynowym

    Murzynek z kremem cytrynowym

    Murzynek z kremem cytrynowym

    Murzynek z kremem cytrynowym

    Murzynek z kremem cytrynowym

    Murzynek z kremem cytrynowym


    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger