wtorek, grudnia 27, 2022

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Przepis na quesadillę, czyli przepyszną, ekspresową w przygotowaniu przekąskę składającą się z dwóch placków tortilli, które kryją w swym wnętrzu wyśmienite dodatki: kurczaka, paprykę, kukurydzę, sałatę i ser żółty. Podane proporcje pozwalają na przygotowanie dwóch dużych quesadilli.
Quesadilla z kurczakiem i warzywami


Quesadilla z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 4 duże placki tortilli
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 100 g odsączonej kukurydzy
  • 4 garście mixu sałat
  • 125 sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, czosnek granulowany


Quesadilla z kurczakiem i warzywami - przepis: 

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka. Smaż do zarumienienia. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojoną w paski paprykę. Smaż 3 minuty. Dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj. Zdejmij z ognia. 
  • Na czystej patelni rozgrzej niewielką ilością oleju. Na patelnię połóż placek tortilli. Na tortilli ułóż kolejno dwie garście sałaty, kurczaka z warzywami i starty na dużych oczkach tarki lub pokrojony w plastry ser żółty. Całość przykryj drugim plackiem tortilli. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 3 minuty. Pomagając sobie dużym talerzem, przekręć tortillę na na drugą stronę. Kolejno smaż przez około 3 minuty - do zarumienienia. 
  • Gotową quesadillę pokrój na trójkąty. 
Smacznego!
Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

piątek, grudnia 23, 2022

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Niezawodny przepis na śledzie po grecku, czyli filety śledziowe z cebulą, marchewką, pietruszką i koncentratem pomidorowym.
Śledzie po grecku

Śledzie po grecku - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 łyżek oleju

Śledzie po grecku - przepis: 

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 8 minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. 
  • Na patelnię wlej 0,5 szklanki wody. Duś do momentu całkowitego odparowania płynu. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Śledzie pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z ostudzonymi warzywami. Przełóż do słoika. Wstaw do lodówki na minimum kilkanaście godzin. 
Smacznego!
Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

czwartek, grudnia 22, 2022

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Filety śledziowe podane z sosem tatarskim, czyli majonezowo-śmietanowym sosie z dodatkiem ogórków kiszonych, grzybków marynowanych i cebuli. 
Śledzie w sosie tatarskim


Śledzie w sosie tatarskim - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 3/4 szklanki pieczarek marynowanych lub grzybków
  • 0,5 cebuli
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 3 wiązki szczypiorku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki musztardy miodowej
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz


Śledzie w sosie tatarskim - składniki:

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Przygotuj sos tatarski. Ogórki kiszone, pieczarki marynowane lub grzybki, cebulę, natkę pietruszki i szczypiorek bardzo drobno pokrój. Przełóż do miski. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Wymoczone i wysuszone filety śledziowe wyłóż na talerz i polej sosem tatarskim. 
Smacznego!
Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

środa, grudnia 21, 2022

Najlepsza kapusta wigilijna

Najlepsza kapusta wigilijna

Długo gotowana, najlepsza kapusta wigilijna z suszonymi grzybami, śliwkami i miodem. Kapusta przygotowana z tego przepisu jest naprawdę wyśmienita!
Najlepsza kapusta wigilijna


Najlepsza kapusta wigilijna - składniki:

  • 80 g suszonych grzybów
  • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 cebula
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 60 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: 4 ziarna pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, świeżo mielony pieprz


Najlepsza kapusta wigilijna - przepis:

  • Grzyby wypłucz zimną wodą, następnie zalej 1 i 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw do namoczenia na 12 godzin. 
  • Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Grzyby drobno pokrój. 
  • Kapustę kiszoną opłucz, pokrój i przełóż do garnka. Dodaj również pokrojone grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę. Do kapusty wlej wodę po moczeniu grzybów. Dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. 
  • Do garnka wlej bulion, dodaj drobno pokrojone śliwki oraz miód. Całość gotuj na najniższej mocy palnika przez 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę bulionu. 
  • Pod koniec gotowania dodaj do kapusty sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Najlepsza kapusta wigilijna

Najlepsza kapusta wigilijna

Najlepsza kapusta wigilijna

poniedziałek, grudnia 19, 2022

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Wspaniałe, pyszne, a do tego świetnie prezentujące się warstwowe, kremowe, mocno wiśniowe ciasto składające się z biszkoptu makowego, kremu śmietankowo-jogurtowego, warstwy wiśniowej oraz kremu śmietankowego z mascarpone. 
Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 4,5 łyżki maku
  • 26 g oleju

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na krem jogurtowo-śmietankowy:

  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 400 ml wrzątku
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 700 ml wrzątku
  • 300 g wiśni 

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na warstwę śmietankową:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • 75 g białej czekolady


Ciasto wiśniowo-makowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem śmietankowo-jogurtowy. Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj jogurt grecki, krótko zmiksuj. Następnie w kilku partiach wlej ostudzoną galaretkę (UWAGA!!! Galaretka nie może być tężejąca!). Po każdym dodaniu krótko zmiksuj. 
  • Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu. Ciasto wstaw na około 2 godziny do lodówki, do całkowitego stężenia. 
  • Przygotuj warstwę wiśniową. Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Wiśnie zmiksuj blenderem na mus. 
  • Do lekko stężałej galaretki dodaj mus wiśniowy, wymieszaj. Powstałą masę wylej na krem w blaszce. Ponownie wstaw do lodówki, by masa wiśniowa całkowicie stężała. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem śmietankowy wyłóż na warstwę wiśniową. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą czekoladą. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe


Inspiracja: malacukierenka.pl

sobota, grudnia 17, 2022

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Obłędnie pyszne, wspaniale pachnące, kremowe bajaderki piernikowe z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. 
Bajaderki piernikowe



Bajaderki piernikowe - składniki:

  • 600 g dość wilgotnego piernika
  • 100 g biszkoptów
  • 100 g herbatników
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki Nutelli
  • kilka kropel aromatu rumowego

Bajaderki piernikowe - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady

Pozostałe składniki:

  • wiórki kokosowe do obtoczenia


Bajaderki piernikowe - przepis:

  • Piernik zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Herbatniki i biszkopty rozdrobnij blenderem. 
  • W rondelku zagotuj mleko, cukier, masło i kakao. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Do miski przełóż zmielonego piernika, rozdrobnione ciastka, dodaj mieszankę z rondelka, powidła  śliwkowe, masło orzechowe, Nutellę i aromat rumowy. Całość zagnieć do otrzymania jednolitej masy. Z powstałe masy uformuj kulki. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  • Powstałe kulki obtocz w polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. 
  • Bajaderki przechowuj w lodówce. 
Smacznego!
Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

piątek, grudnia 16, 2022

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Pyszna kremowa, zabielana zupa grzybowa przygotowana na bazie suszonych grzybów podana z makaronem łazanki i natką pietruszki.

Zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa - składniki:

  • 80 g suszonych grzybów
  • 2750 ml bulionu warzywnego 
  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 biała część pora
  • około 200 g selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu
  • dodatkowo: makaron łazanki, natka pietruszki (opcjonalnie) 


Zupa grzybowa - przepis:

  • Grzyby wypłucz zimną wodą, następnie zalej 1 i 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw do namoczenia na 12 godzin. 
  • Do garnka wlej bulion, zagotuj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Dodaj umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, białą część pora, kawałek selera oraz obrane ząbki czosnku. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj odcedzone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Smaż przez 5 minut.
  • Cebulę z grzybami przełóż do garnka z bulionem. Ponownie gotuj pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut.
  • Na suchą patelnię wsyp mąkę i cały czas mieszając, podsmażaj ją do momentu aż stanie się brązowa. Teraz dodaj masło, wymieszaj, poczekaj aż się roztopi.
  • Odlej 0,5 szklanki gorącego wywaru z zupy. Wywar stopniowo wlewaj na patelnię, energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Powstałą zasmażkę przełóż do garnka z zupą. Wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.
  • Zupę zdejmij z ognia. Wyjmij wszystkie warzywa z zupy. Marchewkę pokrój w półplasterki i włóż ponownie do zupy.
  • Do zupy wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. 
  • Zupę podawaj z ugotowanymi łazankami i natką pietruszki. 
Smacznego!
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger