czwartek, stycznia 04, 2024

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Przepis na przepyszne, popękane ciasteczka czekoladowe. Ciastka są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Należy jednak pamiętać, że na ich przygotowanie trzeba przeznaczyć dwa dni. Jednego dnia przygotowujemy ciasto, które musi przez całą noc leżakować w lodówce, na drugi dzień pieczemy ciastka. 
Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe - składniki:

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • około 3/4 szklanki cukru pudru do obtoczenia ciastek


Popękane ciasteczka czekoladowe - przepis:

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
  • Jajka ubij na jasną i puszystą masę. 
  • Do miski wsyp cukier i wlej olej. Zmiksuj. Dodaj kakao, ponownie krótko zmiksuj. Dodaj ubite jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łyżką. Dodaj mieszankę mąki, proszku i soli. Ponownie wymieszaj łyżką, do momentu dokładnego połączenia się składników. 
  • Tak przygotowaną miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki. 
  • Kolejnego dnia upiecz ciasteczka. Do głębokiego talerza wsyp cukier puder. 
  • Jednorazowo wyjmuj z lodówki około 1/4 ciasta i formuj kulki wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze. Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 13 minut. Ciastka bezpośrednio po upieczeniu są miękkie i wyglądają na lekko niedopieczone. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw jeszcze na blasze przez 8 minut, a następnie przełóż na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. 
Smacznego!
Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

wtorek, stycznia 02, 2024

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki z kurczaka z zielonym pesto, szynką i serem żółtym są niezwykle soczyste, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Wystarczy pokroić kurczaka w plastry, posmarować pesto, ułożyć ser i szynkę, zawinąć i usmażyć. Polecam! :)
Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • około 150 g zielonego pesto 
  • 6 plastrów szynki
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia 


Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym - przepis: 

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • Na każdym filecie rozsmaruj 2 łyżeczki pesto, kolejno połóż plaster szynki i plaster sera żółtego. Zawiń w roladkę. 
  • Do głębokiego talerza wbij jajka, rozkłóć.
  • Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą i parmezan. Wymieszaj. 
  • Przygotowane roladki obtaczaj w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej i parmezanie.
  • Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

piątek, grudnia 22, 2023

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Przepis na łatwe i szybkie w przygotowaniu, kruche i maślane ciasteczka świąteczne. Ciasto na kruche ciasteczka świąteczne jest miękkie i elastyczne, dzięki czemu świetnie się z nim pracuje. Bardzo polecam ten przepis!
Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne - składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar M
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 200 g masła

Kruche ciasteczka świąteczne - przepis:

  • Na stolnicę wsyp mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj. Dodaj żółtka, jajko i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Składniki posiekaj nożem. Następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 0,3 cm. Staraj się nie podsypywać ciasta mąką.  Przy użyciu dowolnych foremek wycinaj ciasteczka. 
  • Ciastka przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 8-9 minut - do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!
Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne


środa, grudnia 20, 2023

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Przepis na pyszny, aromatyczny, miękki piernik przełożony powidłami śliwkowymi oraz aksamitnym kremem budyniowym, oblany mleczną czekoladą.
Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym - składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka kefiru

Piernik z kremem budyniowym - składniki na krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar M
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Pozostałe składniki:

  • około 250 g powideł śliwkowych

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 90 g śmietany kremówki 30%


Piernik z kremem budyniowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz piernik. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Odłóż  na bok. 
  • Do drugiej miski wbij jajka i wsyp cukier puder. Miksuj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy jajecznej. Cały czas miksując masę, stopniowo dodawaj miód, a następnie roztopione i ostudzone masło. 
  • Do masy dodawaj naprzemiennie przesiane suche składniki i kefir. Masy już nie miksuj, tylko mieszaj składniki drewnianą szpatułką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 45-50 minut - do suchego patyczka. 
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 1 szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałą szklankę mleka, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Ostudzony piernik przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy, posmaruj powidłami śliwkowymi, kolejno wyłóż krem budyniowy, przykryj drugim blatem piernika. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz ze śmietanką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Piernik polej polewą. 
  • Piernik przechowuj w lodówce, jednak na 40 minut przed podaniem wyjmij go z lodówki, by osiągnął temperaturę pokojową. Wtedy jest najpyszniejszy! :)
Smacznego!
Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi


poniedziałek, grudnia 18, 2023

Pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki na ostatnią chwilę

Pyszne i aromatyczne, miękkie od razu po upieczeniu i ekspresowe w przygotowaniu pierniczki, które przygotujesz nawet na ostatnią chwilę.
Pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki na ostatnią chwilę - składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Pierniczki na ostatnią chwilę - przepis:

  • Do rondelka przełóż masło, miód i cukier trzcinowy. Ustaw najmniejszą moc palnika i często mieszając, pozostaw mieszankę na kuchence do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Uważaj, by nie doprowadzić składników do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Na stolnicę przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Delikatnie wymieszaj. Zrób wgłębienie, dodaj jajka i ostudzone masło z cukrem i miodem. Zagnieć gładkie i elastycznie ciasto. Ciasto jest klejące, ale takie ma być. 
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 
  • Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką. Jeśli ciasto rozwałkujesz cieniej uzyskasz chrupiące pierniczki, bardziej ciasteczka, z kolei grubsze pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu. Przy użyciu dowolnych foremek wycinaj pierniczki. 
  • Pierniczki przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 9 minut.
  • Pierniczki przełóż na kratkę i pozostaw do ostudzenia. 

Smacznego!

Pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki na ostatnią chwilę

niedziela, grudnia 17, 2023

Ciasto wiśniowe na makowym biszkopcie

Ciasto wiśniowe na makowym biszkopcie

Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wyśmienite ciasto na makowym biszkopcie z kremem wiśniowym. Biszkopt z dodatkiem maku idealnie współgra z kremem śmietanowo-wiśniowym.
Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Składniki na biszkopt makowy:

  • 2 jajka
  • 53 g cukru
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 13 g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki maku
  • 13 g oleju

Składniki na krem wiśniowy: 

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka o smaku wiśniowym
  • 200 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka żelatyny

Pozostałe składniki:

  • około 200 g dżemu wiśniowego
  • do dekoracji: tarta czekolada, wiśnie z kompotu

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj krem wiśniowy. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj, pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Zmiksuj. Pod koniec miksowania dodaj ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę z żelatyną. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Biszkopt posmaruj dżemem wiśniowym, następnie równomiernie rozsmaruj krem wiśniowy. 
  • Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. 
  • Po schłodzeniu dowolnie udekoruj, np. tartą czekoladą lub wiśniami z kompotu.
Smacznego!
Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

czwartek, grudnia 14, 2023

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Wyśmienita, idealna na święta sałatka śledziowa z jajkiem, ogórkiem konserwowym, jabłkiem, szalotką, marynowanymi pieczarkami i groszkiem w sosie śmietanowo-majonezowym.
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym


Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym - składniki:

  • 650 g filetów śledziowych
  • 2-3 łyżki octu 
  • 7 jajek 
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 małe jabłka
  • 1 szalotka
  • 1 słoik marynowanych pieczarek (u mnie były z marchewką i marchewkę też dodałam do sałatki) 
  • 1 puszka groszku konserwowego (masa po odsączeniu: około 300 g) 
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3,5 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól i pieprz

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym - przepis:

  • Filety mocz. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Filety skrop octem. 
  • Jajka ugotuj na twardo. 
  • Jajka, ogórki, jabłko, szalotkę i pieczarki pokrój w drobną kostkę. 
  • Koperek drobno posiekaj
  • Filety śledziowe osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. 
  • Wszystkie powyższe składniki wraz z odsączonym groszkiem konserwowym przełóż do miski. 
  • Zrób sos. Śmietanę wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. 
  • Sos dodaj do składników w misce, dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger