poniedziałek, kwietnia 01, 2019

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Dasz się skusić na pyszną, domową drożdżówkę z jabłkami i ogromną ilością słodkiej i chrupiącej kruszonki? :) Wspaniale pachnące cynamonem jabłka otulone miękkim ciastem drożdżowym to idealna propozycja na deser, któremu nikt się nie oprze. Bardzo polecam!

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką



Drożdżówki z jabłkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • szczypta soli

Drożdżówki z kruszonką - składniki na nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Drożdżówki z jabłkami - składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do smarowania bułeczek

Jak zrobić drożdżówki z jabłkami i kruszonką?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, zalej je letnim mlekiem, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, jaja, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Wyrobione ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie to trwało około 45 minut).
  • Jabłka obierz, pokrój w grubsze plastry, posyp cukrem waniliowym i cynamonem.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na 10-12 części. Każdą część uformuj na kształt placuszka. Na środku placuszka kładź po kilka kawałków jabłka. Zalep jabłka ciastem na kształt okrągłej bułeczki.
  • Drożdżówki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Miękkie masło zagnieć z mąką i cukrem, tworząc sypką kruszonkę.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
  • Blachę z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut.
Smacznego!
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

piątek, marca 29, 2019

Zapiekane tortille z farszem bolognese

Zapiekane tortille z farszem bolognese

Placki tortilli z pysznym sosem mięsnym to bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu danie, w sam raz na sycący obiad lub kolację. :)
tortille zapiekane z farszem bolognese

tortille z farszem mięsnym


Tortille z farszem bolognese - składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 placków tortilli (moje placki były dość małe - miały 20 cm średnicy)
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: zioła toskańskie, papryka ostra, sól, pieprz

Jak zrobić zapiekane tortille z farszem bolognese?

  • Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. 
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Mięso podsmaż z cebulą i czosnkiem, dodaj pomidory w puszce, koncentrat oraz przyprawy. Zawartość patelni duś do miękkości mięsa i całkowitego odparowania wody.
  • Tak przygotowanym farszem smaruj tortille i zwijaj w rulon.
  • Zawinięte tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym olejem.
  • Tortille posyp serem startym na dużych oczkach tarki.
  • Naczynie z tortillami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 20 minut.
Smacznego!
tortille z mięsnym farszem


tortille z farszem mięsnym


środa, marca 27, 2019

Marchewka w miodzie

Marchewka w miodzie

Delikatna, słodka, maślana marchewka z dodatkiem natki pietruszki do pyszny dodatek do dań obiadowych, np. kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie. Marchewka w miodzie to bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo pyszny dodatek do obiadu.

marchewka w miodzie




Marchewka w miodzie - składniki:

  • 500 g marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • dodatkowo: sól i pieprz

Jak zrobić marchewkę w miodzie?

  • Marchew obierz, umyj, pokrój na plasterki i ugotuj do miękkości.
  • Odcedzoną marchewkę przełóż na patelnię, dodaj masło, wymieszaj. Po około 3 minutach dodaj miód, wymieszaj i smaż do momentu, aż marchewka będzie szklista.
  • Pod koniec smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
Smacznego!
marchewka w miodzie

miodowa marchewka

wtorek, marca 26, 2019

Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie

Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie

Soczyste, lekko słodkie, a zarazem ostre mięso z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej to świetny pomysł na pyszny obiad. Kurczak w miodzie i musztardzie to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty, natrzeć nią mięso, po czym wstawić je do piekarnika. :)

miodowy kurczak



Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie - składniki:

  • 5 podudzi (pałek) kurczaka
  • 3 nogi kurczaka (oczywiście, jeśli chcesz, możesz przyrządzić tylko podudzia lub tylko nogi:))
  • 5 łyżek musztardy Dijon
  • 5 łyżek musztardy francuskiej
  • 3,5 łyżki miodu
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2,5 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Jak zrobić kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie?

  • Podudzia i nogi z kurczaka dokładnie oczyść.
  • Do miski dodaj musztardę Dijon i francuską, a także miód, ocet, olej oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Podudzia i nogi kurczaka dokładnie nasmaruj marynatą. Odstaw mięso na minimum 1 godzinę do lodówki. 
  • Po upływie tego czasu, kawałki kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę z mięsem wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 1 h 10 minut, aż skórka będzie ładnie zarumieniona i chrupiąca. 
Smacznego!
kurczak miodowo-musztardowy

kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

poniedziałek, marca 25, 2019

Bułki z suszonymi pomidorami

Bułki z suszonymi pomidorami

Mocno aromatyczne, wilgotne, miękkie, pyszne bułeczki z suszonymi pomidorami i słodką papryką, dzięki której bułki mają piękny kolor. Mocno pomidorowe i wspaniale pachnące bułeczki doskonale smakują zarówno z serem, jak i wędliną. To idealny pomysł na pyszne śniadanie. Polecam!
bułki z suszonymi pomidorami




Bułeczki z suszonymi pomidorami - składniki:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 6 suszonych pomidorów w oleju

Jak zrobić paprykowe bułki z pomidorami?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże ruszyły.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko, oliwę z oliwek, pozostałe 3/4 wody, słodką paprykę, pokrojone w drobną kostkę pomidory i wyrośnięty rozczyn. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Z ciasta uformuj kulę. Ciasto włóż do miski obsypanej mąką, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie podziel ciasto na około 10-12 części i uformuj okrągłe bułeczki.
  • Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykryj ścierką, tym razem na 20 minut.
  • Blachę z wyrośniętymi bułkami włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 25 minut. 
Smacznego!
bułeczki z suszonymi pomidorami

paprykowe bułki ze słodką papryką

piątek, marca 22, 2019

Kokosowe ciasto z truskawkami i czekoladą

Kokosowe ciasto z truskawkami i czekoladą

Puszyste, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z wiórkami kokosowymi, truskawkami i czekoladą. Ciasto jest wilgotne, mocno kokosowe, pięknie pachnie i wspaniale wyrasta. Idealne połączenie smaków sprawia, że kokosowe ciasto z truskawkami i czekoladą jest naprawdę doskonałe.

ciasto kokosowe z truskawkami

Kokosowe ciasto z truskawkami i polewą czekoladową - składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych
  • dodatkowo składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady + 5 łyżek mleka
  • dodatkowo: około 400 g świeżych lub mrożonych truskawek

Jak zrobić ciasto kokosowe z truskawkami i polewą czekoladową?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Dodaj olej, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę.
  • Wsyp wiórki kokosowe. Wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
  • Na cieście połóż truskawki. Jeśli używasz truskawek mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić.
  • Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia.
  • Przygotuj polewę. Czekoladę roztop z mlekiem w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego wystudzenia, a następnie polej nią ciasto. 
  • Odstaw ciasto do stężenia polewy.
Smacznego!
ciasto z truskawkami

kokosowe ciasto z czekoladą

środa, marca 20, 2019

Jogurtowe placuszki z płatkami owsianymi

Jogurtowe placuszki z płatkami owsianymi

Puszyste i delikatne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu jogurtowe placuszki z płatków owsianych - idealne na pożywne śniadanie lub podwieczorek. Dodatek płatków owsianych sprawia, że placuszki mają przyjemną strukturę i delikatnie orzechowy posmak. Wystarczy tylko kilka składników, by w parę minut przygotować ciasto na pyszne placuszki jogurtowe z płatkami owsianymi. Placuszki jogurtowe doskonale smakują z cukrem pudrem lub dżemem. :)
placuszki jogurtowe

jogurtowe placuszki z płatkami owsianymi




Jogurtowe placuszki z płatki owsianymi - składniki:

  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 500 g jogurtu greckiego

Jak zrobić jogurtowe placuszki z płatkami owsianymi?

  • Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. 
  • Dodaj jajka i jogurt grecki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką niewielkie porcje ciasta, formując placuszki. Placki smaż z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
placuszki jogurtowe

owsiane placuszki


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger