poniedziałek, kwietnia 01, 2019

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Dasz się skusić na pyszną, domową drożdżówkę z jabłkami i ogromną ilością słodkiej i chrupiącej kruszonki? :) Wspaniale pachnące cynamonem jabłka otulone miękkim ciastem drożdżowym to idealna propozycja na deser, któremu nikt się nie oprze. Bardzo polecam!

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką



Drożdżówki z jabłkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • szczypta soli

Drożdżówki z kruszonką - składniki na nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Drożdżówki z jabłkami - składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do smarowania bułeczek

Jak zrobić drożdżówki z jabłkami i kruszonką?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, zalej je letnim mlekiem, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, jaja, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Wyrobione ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie to trwało około 45 minut).
  • Jabłka obierz, pokrój w grubsze plastry, posyp cukrem waniliowym i cynamonem.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na 10-12 części. Każdą część uformuj na kształt placuszka. Na środku placuszka kładź po kilka kawałków jabłka. Zalep jabłka ciastem na kształt okrągłej bułeczki.
  • Drożdżówki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Miękkie masło zagnieć z mąką i cukrem, tworząc sypką kruszonkę.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
  • Blachę z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut.
Smacznego!
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger