wtorek, lipca 14, 2020

Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej

Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej

Smakowita surówka z białej kapusty, której sekretnym składnikiem jest zalewa przygotowywana na bazie wody mineralnej gazowanej. Dzięki temu surówkę można przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. Prosto i pysznie. :)
Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej

Surówka na wodzie mineralnej - składniki:

  • 2 kg kapusty poszatkowanej
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula

Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej - składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki octu
  • 2 łyżki soli 


Jak zrobić surówkę na wodzie mineralnej?

  • Poszatkowaną kapustę przełóż do dużej miski. Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach tarki i drobno pokrojoną cebulę.
  • Składniki zalewy połącz ze sobą. Wlej do kapusty i dokładnie wymieszaj. Kapustę z zalewą odstaw na około 2-3 godziny. W tym czasie kilka razy przemieszaj surówkę.
  • Surówkę możesz przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. 
Smacznego!

poniedziałek, lipca 13, 2020

Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

Smakowite roladki z karmelizowaną, słodką marchewką, która idealnie współgra z drobiowym mięsem. 
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 3 małe marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką?

  • Marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie słupki o długości około 10-12 centymetrów.
  • W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną cukru, wrzuć pokrojoną marchewkę i gotuj przez około 3 minuty, licząc od czasu ponownego zagotowania się wody.
  • Marchewkę wyjmij z wody i osusz, np. na ręczniku papierowym.
  • Na patelni rozgrzej miód. Kiedy miód zacznie się pienić wrzuć marchewkę i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kotlety. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • Na każdym kotlecie ułóż kilka słupków marchewki i zwiń ściśle w roladkę.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, kolejno w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na roladki drobiowe z salami i żółtym serem oraz roladki z karkówki.
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

niedziela, lipca 12, 2020

Sałatka z kurczakiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem i grzankami

Ekspresowa, prosta w przygotowaniu i chrupiąca sałatka z kurczakiem, grzankami i pysznym, miodowo-musztardowym sosem. 
Sałatka z kurczakiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem i grzankami - składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka (około 250-300 g)
  • 2 kromki chleba
  • 1 mały ogórek
  • 2 małe pomidory
  • 3 garście mixu sałat
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej, masło klarowane

Sałatka z kurczakiem i grzankami - składniki na sos miodowo-musztardowy:

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i grzankami?

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w dość drobną kostką. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie podsmaż kurczaka na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Kromki chleba pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego i podpiecz chleb.
  • Ogórka obierz i pokrój w półplasterki, a pomidory w kostkę.
  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż kolejno: sałatkę, usmażonego kurczaka, ogórka i pomidory.
  • Sałatkę polej sosem. Na wierzchu ułóż grzanki.
Smacznego!

sobota, lipca 11, 2020

Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami

Puszysty i lekki jak ptasie mleczko, sernik z truskawkami i gorzką czekoladą, oblany polewą czekoladową. Pycha!
Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami - składniki na spód:

  • 150 g herbatników
  • 75 g masła

Sernik straciatella z truskawkami - składniki na masę serową:

  • 4 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 75 gorzkiej czekolady
  • 300 g truskawek

Sernik z truskawkami - składniki na polewę czekoladową:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka


Jak zrobić sernik straciatella z truskawkami?

  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny krem. Wciąż miksując, łyżka po łyżce, dodawaj twaróg. Dodaj przesiany cukier puder, krótko zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj drobno posiekaną czekoladę i pokrojone na ćwiartki truskawki. Wymieszaj łyżką. 
  • Masę serową wylej na spód. Wstaw na około 1 godzinę do lodówki - do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj mleko, wymieszaj. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Przygotowaną polewą polej wierzch sernika. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na sernik chałwowy i sernik budyniowy z frużeliną wiśniową.
Sernik straciatella z truskawkami
Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami

czwartek, lipca 09, 2020

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną

Szybka i prosta do zrobienia zupa brokułowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej, przygotowana na bazie bulionu warzywnego.

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną - składniki:

  • 3 łyżki masła klarowanego
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz

Jak zrobić zupę brokułową z kaszą jęczmienną?

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane. Wrzuć pokrojonego w plasterki pora i smaż do zeszklenia. Dodaj marchewki i pietruszkę pokrojoną w półplasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na dość dużej mocy palnika, często mieszając, przez około 5 minut.
  • Do garnka wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, brokuła podzielonego na różyczki i kaszę jęczmienną. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do miękkości warzyw i ugotowania się kaszy. Zupę dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!

środa, lipca 08, 2020

Sernik gotowany z truskawkami

Sernik gotowany z truskawkami

Sernik gotowany z truskawkami, czyli blaty ciasta przełożone kremową, rozpływającą się w ustach, gotowaną masą sernikową i truskawkami, to pyszne ciasto na letni czas, kiedy mamy dostęp do świeżych, soczystych truskawek.
Sernik gotowany z truskawkami

Sernik gotowany z truskawkami



Sernik gotowany z truskawkami - składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 200 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sernik gotowany z truskawkami - składniki na masę serową:

  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 1 duży budyń waniliowy (64 g)
  • 1/3 szklanki mleka


Pozostałe składniki:

  • około 800 g truskawek 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wrzątku

Jak zrobić sernik gotowany z truskawkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej rozpuszczone i ostudzone masło. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części.
  • Każdą część rozsmaruj w formie o wymiarach 20 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. W garnku roztop masło, dodaj twaróg i ubite jajka z cukrem. Cały czas mieszając gotuj masę na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż się zagotuje. Proszek budyniowy rozmieszaj w mleku. Powstałą mieszankę wlej do masy serowej. Mieszaj i gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje.
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na ćwiartki lub połówki.
  • Do formy włóż jeden blat ciasta, wylej 1/3 gorącego sera, ułóż połowę truskawek i przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż resztę sera, poukładaj pozostałe truskawki i odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia.
  • Galaretki truskawkowe rozpuść w 750 ml wrzątku. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Całkowicie ostudzone ciasto zalej tężejąca galaretką, po czym wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!




wtorek, lipca 07, 2020

Ciastka orzechowe z masłem orzechowym

Ciastka orzechowe z masłem orzechowym

Pyszne, chrupiące, mocno orzechowe ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i siekanych orzechów laskowych. W sam raz na przekąskę, piknik czy rowerową wycieczkę za miasto. :)
Ciastka orzechowe z masłem orzechowym

Ciastka orzechowe z masłem orzechowym - składniki:

  • 135 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 1/3 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych


Jak zrobić ciastka orzechowe z masłem orzechowym?

  • Masło wraz z miodem przełóż do rondelka i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu całkowitego rozpuszczenia się masła. Pozostaw do ostudzenia.
  • W misce wymieszaj ze sobą suche składniki, tj. mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cukier i cukier waniliowy.
  • Do suchych składników dodaj rozpuszczone i ostudzone masło z miodem, jajko, masło orzechowe i orzechy. Szybko zagnieć ciasto.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 16 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na kruche ciasteczka owsiane i ciastka z kajmakiem i czekoladą.
Ciastka orzechowe z masłem orzechowym
Ciastka orzechowe z masłem orzechowym

Ciastka orzechowe z masłem orzechowym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger