czwartek, sierpnia 19, 2021

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Pyszna, świetnie prezentująca się się sałatka warstwowa z drobnym makaronem z dodatkiem szynki, kukurydzy, czerwonej fasoli, jajek i mozzarelli. :)
Majonez łączymy z kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (+ np ziołami prowansalskimi). Dodatkowo można dodać do sosu trochę ketchupu.Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek zamieszczonych przez producenta. Odcedzamy. Studzimy. Część makaronu rozkładamy na dnie salaterki.Szynkę kroimy w kostkę. Mniej więcej połowę wykładamy na makaron. Smarujemy 1-2 łyżkami sosu.Kukurydzę osączamy z zalewy. Połowę wykładamy do miski.Wykładamy niewielką ilość makaronu.Następną warstwą są suszone pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki lub osączona, opłukana na sicie czerwona fasolka.Kolejne warstwy to druga część szynki, znów trochę makaronu oraz kukurydzy. Ponownie wykładamy część sosu,Mozzarellę kroimy w kostkę. Ugotowane i obrane jajka, kroimy w kostkę. Składniki wykładamy na wierzch sałatki.Posypujemy posiekaną zieloną cebulką.


Sałatka warstwowa z drobnym makaronem - składniki:

  • 400 g drobnego makaronu
  • 300 g szynki
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 120 g mini mozzarelli
  • szczypiorek z dwóch dymek
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz



Sałatka warstwowa z drobnym makaronem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Szynkę pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz z zalewy.
  • Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  • Mozzarellę odsącz z zalewy
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Kwaśną śmietanę wymieszaj z majonezem i ketchupem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Na dno przezroczystej, dużej miski ułóż składniki w następującej kolejności: 1/3 makaronu, 1/2 szynki, sos, 1/2 kukurydzy, 1/3 makaronu, czerwona fasola, 1/2 szynki, 1/3 makaronu, 1/2 kukurydzy, sos, mozzarella, jajka, posiekany szczypiorek.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

środa, sierpnia 18, 2021

Pierś z indyka gotowana w majonezie

Pierś z indyka gotowana w majonezie

Pierś z indyka gotowana w majonezie to wyśmienity pomysł na pyszną, soczystą, domową wędlinę. :) 
Pierś z indyka gotowana w majonezie


Pierś z indyka gotowana w majonezie - składniki:

  • 1,2 kg filetu z piersi indyka
  • 3 łyżki soli
  • 15 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych

Pierś z indyka gotowana w majonezie - przepis:

  • Filet z piersi indyka oczyść i osusz.
  • Do dużego garnka wlej 3 litry wody. Dodaj sól, pieprz w ziarnach, pieprz ziołowy, cukier, majonez, musztardę, rozgniecione ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w ćwiartki, ziele angielskie i liście laurowe. Dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej.
  • Do przygotowanej zalewy przełóż mięso. Garnek przykryj pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia. Całość gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. 
  • Garnek zdejmij z kuchenki i odstaw na bok na 8 godzin.
  • Po upływie powyższego czasu ponownie postaw garnek na kuchenkę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Pozostaw mięso w zalewie do całkowitego ostudzenia.
  • Wyjmij mięso z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na plasterki.
Smacznego!
Pierś z indyka gotowana w majonezie

Pierś z indyka gotowana w majonezie

Pierś z indyka gotowana w majonezie

wtorek, sierpnia 17, 2021

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Pyszna, aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca zupa gołąbkowa. :)
Zupa gołąbkowa


Zupa gołąbkowa - składniki:

  • 0,5 białej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 750 g mięsa mielonego
  • 3 litry wody
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g ryżu (suchego)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1,5 łyżki sosu sojowego, 1,5 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki
  • 1 pęczek koperku


Zupa gołąbkowa - przepis:

  • Kapustę oczyść, wytnij głąb, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie drobno posiekaj. 
  • Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Pora pokrój w półtalarki. 
  • Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekaj. 
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek. Warzywa podsmażaj przez 5 minut. 
  • Do warzyw dodaj mięso mielone i sos sojowy. Smaż przez 7 minut. 
  • Do garnka wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Dodaj również kapustę i przyprawy: sól, pieprz, słodką papryką, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotuj około 25 minut - do miękkości kapusty. Następnie dodaj ryż i gotuj przez 15 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę do smaku. Po zdjęciu garnka z kuchenki dodaj do zupy drobno posiekany koperek. 
  • Zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. 
Smacznego!
Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

niedziela, sierpnia 15, 2021

Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)

Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)

Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z wyśmienitym kremem śmietankowym z dodatkiem pokruszonych wafelków Grześki i dżemem porzeczkowym. :)
Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)



Ciasto Grzesiek - składniki:

  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 5 wafelków Grześki (5 x 48 g)
  • około 250 g dżemu porzeczkowego
  • około 300 g herbatników kakaowych 


Ciasto Grzesiek - przepis:

  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę herbatników. Na całej powierzchni rozsmaruj dżem porzeczkowy.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cztery wafelki drobno pokrusz, dodaj do kremu. Wymieszaj łyżką. Połowę kremu wyłóż na dżem porzeczkowy. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch pokrusz pozostałym wafelkiem.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! 
Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)

Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)


Źródło przepisu: obzarciuch.pl

czwartek, sierpnia 12, 2021

Kotlety drobiowe w serowej panierce

Kotlety drobiowe w serowej panierce

Wyśmienite kotlety drobiowe panierowane w bułce tartej z dodatkiem sera żółtego. :) Pycha!
Kotlety drobiowe w serowej panierce


  
Kotlety drobiowe w panierce serowej - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 100 g sera żółtego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, ostra papryka, przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Kotlety drobiowe w panierce serowej - przepis:

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Mięso dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i przyprawą gyros. 
  • Starty na średnich oczkach tarki ser żółty wymieszaj z bułką tartą.
  • Kawałki mięsa panieruj najpierw w rozkłóconym jajku,  a następnie w bułce tartej wymieszanej z serem.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w serowej panierce

Kotlety drobiowe w serowej panierce

środa, sierpnia 11, 2021

Placki kokosowo-bananowe

Placki kokosowo-bananowe

Pyszne, idealne na śniadanie placuszki na mleku kokosowym z dodatkiem drobno krojonego banana.
Placki kokosowo-bananowe


Placki kokosowo-bananowe - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 banany
  • olej do smażenia


Placki bananowo-kokosowe - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, jajka i mleko kokosowe. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Do ciasta dodaj banany pokrojone w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki kokosowo-bananowe

Placki kokosowo-bananowe

wtorek, sierpnia 10, 2021

Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

Wilgotne, ciężkie, pełne smaku i aromatu muffinki bananowe z dodatkiem masy kajmakowej.
Muffinki bananowe z kajmakiem


Muffinki bananowe z kajmakiem - składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • około 200 g masy kajmakowej

Muffinki bananowe z kajmakiem - przepis:

  • W jednej misce połącz ze sobą rozgniecione widelcem banany, jajko, jogurt naturalny i masło.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 
  • Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj łyżką, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj drobno posiekaną czekoladę. Wymieszaj.
  • Na dno każdej foremki do muffinów wyłóż łyżkę ciasta, kolejno nałóż łyżeczkę masy kajmakowej i ponownie łyżkę ciasta.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do  180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!

Źródło przepisu: wypiekibeaty.com
Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger