środa, czerwca 29, 2022

Zupa curry z ryżem

Zupa curry z ryżem

Pyszna i aromatyczna zupa curry z marchewką, pietruszką, ziemniakami, papryką i ryżem.
Zupa curry z ryżem


Zupa curry z ryżem - składniki:

  • 1 biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 600 g ziemniaków 
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia


Zupa curry z ryżem - przepis: 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego w półplasterki pora i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smaż przez 7 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez 3 minuty. 
  • Warzywa zalej bulionem, dodaj surowy ryż. Całość gotuj przez około 25 minut - do miękkości wszystkich składników.
  • Zupę dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz duża ilością curry. Wlej śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Zupa curry z ryżem

Zupa curry z ryżem

wtorek, czerwca 28, 2022

Rabarbar pod kokosowo-owsianą kruszonką

Rabarbar pod kokosowo-owsianą kruszonką

Rabarbar zapiekany pod kruszonką z dodatkiem płatków owsianych, wiórków kokosowych i płatków migdałowych. 
Rabarbar pod kokosowo-owsianą kruszonką



Rabarbar pod kruszonką - składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Rabarbar pod kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki mąki (z lekką górką)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • garść płatków migdałowych


Rabarbar pod kruszonką - przepis:

  • Rabarbar umyj, obierz i pokrój w dość cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Do miski wsyp mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Z powstałych składników zagnieć kruszonkę. 
  • Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż kruszonkę, posyp płatkami migdałowymi.
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Rabarbar pod kokosowo-owsianą kruszonką

poniedziałek, czerwca 27, 2022

Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą

Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą

Ekspresowy w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami, ricottą i nerkowcami. Pycha!
Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą

Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 250 g suszonych pomidorów z oleju
  • 200 g ricotty
  • 50 g nerkowców
  • 120 ml oleju po suszonych pomidorach
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: pieprz, wędzona papryka, ostra papryka
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Makaron z boczkiem,  suszonymi pomidorami i ricottą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron odcedź, pozostaw jednak pół szklanki wody po gotowaniu makaronu.
  • Do wysokiego pojemnika przełóż suszone pomidory, ricottę, nerkowce, olej po suszonych pomidorach, sok z cytryny, ostrą i wędzoną paprykę oraz pieprz. Zmiksuj blenderem na gładką pastę.
  • Rozgrzej patelnię. Na suchą patelnię wrzuć drobno posiekany boczek, smaż przez około 5 minut - do momentu, aż boczek się zarumieni i stanie się chrupiący. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj wcześniej przygotowaną pastę z suszonych pomidorów, dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Patelnię zdejmij z ognia. Teraz dodaj makaron i pozostałe 0,5 szklanki wody po gotowaniu makaronu. Wymieszaj. W razie potrzeby dopraw makaron solą i pieprzem. 
Smacznego!
Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą

Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą

niedziela, czerwca 26, 2022

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone

Doskonały przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym, ryżem i serkiem mascarpone, dzięki któremu farsz jest wyjątkowo kremowy i delikatny.
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone



Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone - składniki:

  • 6 papryk
  • 1 szklanka ryżu
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku 
  • 200 g mascarpone
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • olej do smażenia



Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż.  Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj mascarpone, mieszaj do momentu dokładnego połączenia się składników. 
  • Do miski przełóż ugotowany, ostudzony ryż, surowe mięso i zawartość patelni, czyli cebulę z mascarpone. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
  • Odetnij wierzch każdej papryki oraz wytnij gniazda nasienne. Do każdej papryki nałóż farsz. Papryki przykryj odciętymi wcześniej wierzchami. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlej 0,5 szklanki wody. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz papryki jeszcze przez 25 minut. 
Smacznego!
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone


sobota, czerwca 25, 2022

Pasta twarogowa z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym

Pasta twarogowa z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym

Pyszna, letnia pasta twarogowa z dodatkiem ogórków kiszonych i rzodkiewek. 
Pasta twarogowa z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym

Pasta twarogowa z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym - składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3 ogórki kiszone
  • 5 rzodkiewek
  • 0,5 pęczka koperku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz

Pasta twarogowa z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym - przepis:

  • Twaróg rozgnieć widelcem i przełóż do miski. 
  • Ogórki i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę, dodaj do twarogu. Dodaj również drobno posiekany koperek, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Pasta twarogowa z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym

Pasta twarogowa z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym

środa, czerwca 22, 2022

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przepyszne, niesamowicie lekkie i puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem


Ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki na rozczyn:

  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 750 g rabarbaru

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki na kruszonkę:

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła



Ciasto drożdżowe z rabarbarem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, szczyptę soli, żółtka, mleko i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotuj rabarbar.
  • Rabarbar umyj, osusz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na cieście drożdżowym.
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Na rabarbar wyłóż kruszonkę. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem


Źródło przepisu: aniagotuje.pl

wtorek, czerwca 21, 2022

Kotlety mielone z chrzanem, musztardą i majonezem

Kotlety mielone z chrzanem, musztardą i majonezem

Pyszne, soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem chrzanu, musztardy i majonezu.
Kotlety mielone z chrzanem, musztardą i majonezem

Kotlety mielone z chrzanem i musztardą - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia


Kotlety mielone z chrzanem i musztardą - przepis:

  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2  minuty. Pozostaw do ostudzenia.
  • Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj ostudzoną cebulę, musztardę, majonez, chrzan, jajko, sól i pieprz.
  • Z masy mięsnej uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety mielone z chrzanem, musztardą i majonezem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger