czwartek, lipca 27, 2023

Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami

Wyśmienite, wilgotne, puszyste ciasto cytrynowe z borówkami amerykańskimi i lukrem cytrynowym.
Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami - składniki:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 125 ml oleju
  • 220 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g borówek amerykańskich

Ciasto cytrynowe z borówkami - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny


Ciasto cytrynowe z borówkami - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski przełóż jajka, jogurt, olej, cukier, sok oraz skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj umyte i osuszone borówki amerykańskie, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 28x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę - do suchego patyczka. 
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia. a następnie polukruj. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Polukruj ciasto. 
Smacznego! 
Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami



sobota, lipca 22, 2023

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

Przepis na lekką, szybką, kolorową sałatkę z pomidorkami, awokado, mozzarellą i pesto.
Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto


Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto - składniki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych
  • 2 awokado
  • 1 ogórek
  • 1 mała cebula czerwona
  • 120 g mini mozzarelli

Sałatka z pesto, mozzarellą i awokado - składniki na sos:

  • 1/4 szklanki zielonego pesto
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz


Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto - przepis:

  • Pomidorki pokrój w połówki, awokado w kostkę, ogórka w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
  • Przygotuj sos. Pesto wymieszaj z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. 
  • Na dużym, płaskim talerzu ułóż pomidorki, awokado, ogórka, cebulę i mozzarellę. Całość polej sosem. 
Smacznego!
Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

czwartek, lipca 20, 2023

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Puszysty, wilgotny biszkopt przełożony kremem śmietankowym z truskawkami. 

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • 36 g oleju
  • do nasączenia gotowego biszkoptu: 3/4 szklanki wody + 3 łyżki cukru pudru + 2,5 łyżki soku z cytryny

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki na krem: 

  • 800 ml śmietany kremówki 
  • 250 g mascarpone
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • 500 g truskawek
  • około 50 g białej czekolady


Ciasto biszkoptowe z truskawkami - przepis:

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Do kremu dodaj pokrojone truskawki. Wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Nasącz wodą z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłóż pozostały krem. 
  • Ciasto włóż na minimum 12 godzin do lodówki. Przed podaniem, wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą. 
Smacznego!
Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

czwartek, lipca 13, 2023

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Kremowy makaron podany w towarzystwie pomidorków koktajlowych zapiekanych z fetą i czosnkiem, z dodatkiem szpinaku i bazylii. 
Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 600 g pomidorków koktajlowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 200 g sera feta
  • 350 g makaronu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • około 2/3 szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu
  • pół pęczka natki pietruszki 
  • garść posiekanych liści bazylii
  • sól i pieprz

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi - przepis:

  • Do naczynia żaroodpornego lub do naczynia do zapiekania przełóż pomidorki koktajlowe i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej oliwę z oliwek, dodaj sól i pieprz, wymieszaj. 
  • Na środku naczynia, między pomidorkami, ułóż fetę. Obróć ją kilka razy, by pokryć ją oliwą z oliwek oraz przyprawami.
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu zwiększ temperaturę do 230 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 10 minut. 
  • W międzyczasie ugotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Wyjmij upieczone pomidorki z piekarnika. Drewnianą łyżką dokładnie rozgnieć pomidorki wraz z fetą i pozostałymi składnikami. Dodaj szpinak, dokładnie wymieszaj, by cały szpinak zwiędnął. 
  • Do naczynia dodaj ugotowany makaron i około 2/3 szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu (dodaj tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję potrawy). Dodaj posiekaną bazylię i natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
Smacznego!
Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

wtorek, lipca 04, 2023

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Pyszne, kremowe, warstwowe ciasto bez pieczenia składające się z masy budyniowej, musu truskawkowego i kremu śmietankowego
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na masę budyniową:

  • 4 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na mus truskawkowy:

  • 600 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3/4 szklanki wody

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na krem śmietankowy:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 350 g herbatników
  • około 50 g białej czekolady

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - przepis:

  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 700 ml mleka wraz z cukrem i pokrojonym na mniejsze kawałki masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Na herbatniki wylej ciepły budyń. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj mus truskawkowy. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj truskawki. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 10 minut. Truskawki zmiksuj blenderem. Ponownie zagotuj. Mus zdejmij z kuchenki, dodaj galaretki truskawkowe. Energicznie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Ostudzony mus truskawkowy wyłóż na ostudzony budyń. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Włóż do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki. 
  • Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
  • Ciasto włóż na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)


piątek, czerwca 30, 2023

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Przepis na lekkie i puszyste racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami.
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami - składniki:

  • 40 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 300 ml zsiadłego mleka 
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 3-4 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia racuchów


Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami - przepis:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i połowę porcji ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. 
  • Do miski wlej letnie zsiadłe mleko, wbij jajka, dodaj szczyptę soli. Krótko zmiksuj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i cukier, roztopione masło oraz mąkę - najlepiej w kilku partiach. Dokładnie zmiksuj na jednolite, gładkie ciasto. 
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

środa, czerwca 28, 2023

Kolorowy sernik z truskawkami (bez pieczenia)

Kolorowy sernik z truskawkami (bez pieczenia)

Przepis na pyszny, orzeźwiający, cytrynowo-truskawkowy sernik na zimno. 
Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)

Kolorowy sernik z truskawkami - składniki na spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła

Kolorowy sernik z truskawkami - składniki na sernik:

  • 800 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku

Kolorowy sernik z truskawkami - składniki na warstwę z truskawkami:

  • 550 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wrzątku

Kolorowy sernik z truskawkami - przepis: 

  • Przygotuj spód z herbatników. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Galaretki truskawkowe rozpuść w 250 ml wrzątku. Galaretki cytrynowe rozpuść w osobnej misce lub szklance, również w 250 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Twaróg przełóż do miski. Do twarogu dodaj ubitą śmietanę. Krótko zmiksuj. Masę podziel na dwie części. Do jednej części, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej galaretkę cytrynową. Masę wylej na herbatnikowy spód. Włóż do lodówki na około 45 minut - do stężenia. 
  • Do pozostałej masy serowej, cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem galaretkę truskawkową. Masę delikatnie wylej na stężałą masę cytrynową. Ciasto włóż do lodówki. 
  • Przygotuj warstwę truskawkową. Galaretki truskawkowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na połówki. Ułóż na masie serowej, zalej teżejącą galaretką. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)

Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)

Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)

Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger