poniedziałek, października 09, 2023

Placki waniliowe

Placki waniliowe

Lekkie i puszyste placki waniliowe na serku homogenizowanym. 

Placki waniliowe

Placki waniliowe - składniki:

  • 300 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek śmietany kremówki 30%
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia placków


Placki waniliowe - przepis:

  • Do miski przełóż serek, dodaj jajka i śmietanę kremówkę. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. 
  • Gotowe placuszki możesz oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego!
Placki waniliowe

Placki waniliowe

Placki waniliowe

niedziela, października 08, 2023

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i brązowym ryżem

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i brązowym ryżem

Szybki i prosty przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym, ryżem brązowym i pomidorami.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym - składniki:

  • 200 g ryżu brązowego surowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 200 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia, oregano, tymianek
  • olej do smażenia

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym - przepis:

  • Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie odsącz z wody. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć ugotowany ryż, dodaj curry, smaż przez 5 minut na wysokiej mocy palnika, często mieszając. Odłóż na bok. 
  • Na patelni po smażeniu ryżu ponownie rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż około 12 minut - do zarumienienia. 
  • Do miski przełóż podsmażony ryż i mięso z cebulą i czosnkiem. Dodaj również pomidory z puszki. Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.
  • Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wydrąż miąższ.
  • Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Mozzarellę pokrój w cienkie paski i poukładaj na wierzchu. 
  • Połówki cukinii przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym

piątek, października 06, 2023

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu, jesienne ciasto ze śliwkami z dodatkiem kruszonki.
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 - 600 g śliwek

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą i gęstą masę (masę ubijaj na najwyższym obrotach miksera przez około 5 - 8 minut).
  • Zmniejsz obroty miksera. Cały czas miksując najpierw wlej olej, a następnie mleko. 
  • Do osobnej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
  • Mieszankę mąki z proszkiem stopniowo dodawaj do mokrych składników. Nie miksuj, tylko mieszaj łyżką. 
  • Śliwki oczyść, osusz i pokrój na połówki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na wierzchu ułóż śliwki - skórką do dołu. Wierzch ciasta posyp kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz ciasto jeszcze przez około 55 minut - do suchego patyczka. 
Smacznego!
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

środa, października 04, 2023

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

Szybki i prosty przepis na schab po bałkańsku, czyli schab w sosie pomidorowym z warzywami: cebulą, pieczarkami, papryką i cukinią.
Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 3 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 1 butelka passaty pomidorowej (690 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, zioła włoskie
  • olej do smażenia

Schab po bałkańsku - przepis:

  • Schab pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i ziołami włoskimi. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Plastry schabu obsmaż z dwóch stron na złoty kolor.
  • Na patelnię po smażeniu schabu dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż 8 minut. 
  • Do garnka przełóż mięso i podsmażone warzywa wraz z wodą, które warzywa puściły. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość zalej passatą. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę 15 minut. W razie potrzeby dopraw. 
Smacznego!
Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

sobota, września 30, 2023

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Przepyszne, delikatne, kruche ciasto z malinami i lekką, budyniową pianką.
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką


Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - składniki na kruche ciasto:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 6 żółtek z jajek rozmiar L
  • szczypta soli 

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - składniki na piankę:

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • 500 g malin
  • cukier puder do oprószenia

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wylep dno formy do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 45 minut.
  • Drugą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1,5 godziny do zamrażarki.
  • Po upływie 45 minut wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj 15 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiane proszki budyniowe i powoli wlej olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Piankę budyniową wyłóż na podpieczony spód. Na piance ułóż maliny. Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach tarki zamrożoną część ciasta. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 
  • Pozostaw w lekko uchylonym piekarniku do ostudzenia. 
  • Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką


środa, września 27, 2023

Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Szybkie, proste w przygotowaniu pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z zieloną papryką i mozzarellą. 

Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 bułki + 350 ml mleka
  • 200 g szpinaku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • odrobina masła

Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki zielone
  • 1 litr passaty pomidorowej (z butelki)
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
  • olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 200 g tartej mozzarelli

Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - przepis:

  • Bułki namocz w mleku. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Wrzuć szpinak, smaż do momentu, aż zwiędnie. Pozostaw do ostudzenia, a następnie drobno posiekaj. 
  • Do miski przełóż mięso, dodaj namoczone i odciśnięte bułki, jajka, posiekany szpinak oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę. 
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety. 
  • Pulpety przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj 15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej olej, Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 5 minut. Wlej passatę pomidorową, całość dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj, zdejmij z kuchenki. 
  • Powstałym sosem zalej pulpety w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp tartą mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

niedziela, września 24, 2023

Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Szybki i pyszny przepis na ryż smażony z cebulą, marchewką, czosnkiem, groszkiem i jajkiem. Polecam. :)


Ryż smażony z warzywami i jajkiem - składniki:

  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mrożonego groszku (rozmroź przed użyciem)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • zielona cebulka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Ryż smażony z warzywami i jajkiem - przepis:

  • Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż około 6 minut - do miękkości. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. 
  • Dodaj ostudzony ryż oraz rozmrożony groszek. Smaż 4 minuty. 
  • W międzyczasie, na osobnej patelni, przesmaż jajka. Jajka wbij do wysokiego naczynia, zmiksuj mikserem. Na patelni roztop 1 łyżkę masła, wlej jajka i smaż do lekkiego ścięcia. 
  • Przesmażone jajka dodaj na patelnię z pozostałymi składnikami. Dodaj olej sezamowy, sos sojowy i pozostałą  łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2 minuty. 
  • Gotowy ryż smażony z warzywami i jajkiem posyp zieloną cebulką. 
Smacznego!
Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger