czwartek, grudnia 14, 2023

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Wyśmienita, idealna na święta sałatka śledziowa z jajkiem, ogórkiem konserwowym, jabłkiem, szalotką, marynowanymi pieczarkami i groszkiem w sosie śmietanowo-majonezowym.
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym


Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym - składniki:

  • 650 g filetów śledziowych
  • 2-3 łyżki octu 
  • 7 jajek 
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 małe jabłka
  • 1 szalotka
  • 1 słoik marynowanych pieczarek (u mnie były z marchewką i marchewkę też dodałam do sałatki) 
  • 1 puszka groszku konserwowego (masa po odsączeniu: około 300 g) 
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3,5 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól i pieprz

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym - przepis:

  • Filety mocz. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Filety skrop octem. 
  • Jajka ugotuj na twardo. 
  • Jajka, ogórki, jabłko, szalotkę i pieczarki pokrój w drobną kostkę. 
  • Koperek drobno posiekaj
  • Filety śledziowe osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. 
  • Wszystkie powyższe składniki wraz z odsączonym groszkiem konserwowym przełóż do miski. 
  • Zrób sos. Śmietanę wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. 
  • Sos dodaj do składników w misce, dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

wtorek, grudnia 12, 2023

Piernik z prażonymi jabłkami

Piernik z prażonymi jabłkami

Przepis na aromatyczny, wilgotny, długo utrzymujący swą świeżość piernik z dodatkiem prażonych jabłek.

Piernik z prażonymi jabłkami

Piernik z prażonymi jabłkami - składniki:

  • 1,5 szklanki prażonych jabłek (gotowych, ze słoika) 
  • 125 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy KOTANYI)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko rozmiar L
  • szczypta soli
  • 100 g suszonej żurawiny (można zamienić na rodzynki)
  • 50 g orzechów włoskich

Piernik z prażonymi jabłkami - składniki na  polewę czekoladową:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30%


Piernik z prażonymi jabłkami - przepis:

  • Prażone jabłka przełóż do garnka i podgrzej. Dodaj masło, cukier i szczyptę soli. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników i znacznego zredukowania płynu. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Mąkę przesiej z przyprawą do piernika, cynamonem i sodą oczyszczoną. 
  • Cały czas miksując ostudzony przecier z dodatkami, powoli i stopniowo, dodawaj suche składniki. Na końcu dodaj jajko. Do masy dodaj żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką. Masa jest gęsta, ale taka ma być. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia Celsjusza i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekolady wraz ze śmietanką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Ciasto polej polewą. 
Smacznego!
Piernik z prażonymi jabłkami

Piernik z prażonymi jabłkami

Piernik z prażonymi jabłkami

czwartek, grudnia 07, 2023

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Niezwykle wyraziste i aromatyczne śledzie z suszonymi pomidorami, kaparami, natką pietruszki, koperkiem i cytryną. Bardzo polecam!
Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami


Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 małe cebule
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • 6 jabłuszek kaparowych
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek koperku
  • 1 duża cytryna
  • olej rzepakowy
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami:

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Cebulę drobno posiekaj. 
  • Pomidory, kapary, natkę pietruszki i koperek również bardzo drobno pokrój. 
  • Cytrynę dokładnie wyszoruj i otrzyj skórkę na średnich oczkach tarki. 
  • Po wymoczeniu osusz śledzie, pokrój na niewielkie kawałki i wymieszaj z octem jabłkowym. 
  • W słoiku układaj składniki w następującej kolejności: cebula, śledzie, liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, skórka z cytryny, suszone pomidory, kapary, natka pietruszki, koperek. Każdą taką warstwę zalej olejem rzepakowym. Czynność powtarzaj do wykończenia składników. U mnie wyszły 3 warstwy. 
  • Śledzie włóż do lodówki na minimum 12 godzin przed podaniem. 
Smacznego!
Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

wtorek, grudnia 05, 2023

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Obłędnie pyszne i słodkie ciasto składające się z biszkoptu i dwóch, makowo-kokosowych blatów bezowych przełożonych aksamitnych kremem orzechowym. Smakowite i aromatyczne ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi to idealna propozycja wypieku na nadchodzące święta.
Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Składniki na ciasto bezowe nr 1:

  • 3 białka z jajek rozmiar M
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mielonego, suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych

Składniki na ciasto bezowe nr 2:

  • 3 białka z jajek rozmiar M
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mielonego, suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 53 g cukru
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 13 g mąki ziemniaczanej
  • 13 ml oleju
  • do nasączenia biszkoptu: 50 ml amaretto + 25 ml wody

Składniki na krem:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cappuccino o smaku orzechowym (proszku)
  • 125 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • dodatkowo: garść orzechów włoskich do dekoracji

Przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj bezy. UWAGA! Teoretycznie składniki na bezy można ze sobą połączyć i upiec jedno duże ciasto bezowe, a po ostudzeniu przekroić je wzdłuż na pół. Nie polecam jednak tego robić, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i niezwykle trudno się kroi. Dlatego proponuję upieczenie dwóch osobnych bez. 
  • Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę na bezę równomiernie rozsmaruj w formie, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • W taki sam sposób upiecz bezę nr 2. 
  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
  • Formę z z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i cappuccino. Krótko zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. Do kremu dodaj drobno posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Z kremu odłóż do osobnej miseczki około 5 łyżek. Pozostały krem podziel na dwie części. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż jeden blat bezy, rozsmaruj połowę kremu, przykryj biszkoptem. Nasącz go amaretto wymieszanym z wodą. Wyłóż pozostałą połowę kremu. Przykryj bezą. Odłożone 5 łyżek kremu rozsmaruj na wierzchu bezy. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na minimum 12 godzin. 
Smacznego!
Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

niedziela, grudnia 03, 2023

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Wyśmienite, idealne na święta ciasto składające się z dwóch blatów, aromatycznego, wilgotnego, makowego ciasta przełożonych aksamitnych kremem przygotowanym na bazie jogurtu greckiego, białej czekolady, mascarpone i śmietany kremówki. 

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Składniki na ciasto makowe:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • 100 g cukru
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g masy makowej z puszki

Składniki na krem jogurtowo - czekoladowy:

  • 150 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pozostałe składniki:

  • około 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto makowe z musem jogurtowo-czekoladowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto makowe. Jajka ubij z wodą, solą i cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj masę makową z puszki, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Przygotuj krem jogurtowo-czekoladowy. Do rondelka wlej 100 ml śmietany kremówki i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Pozostałą śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone na gęsty, sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj. Do roztopionej czekolady dodaj 3 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany z mascarpone. Energicznie i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Dodaj jogurt grecki, ponownie wymieszaj łyżką. 
  • Złóż ciasto. Ciasto makowe przekrój wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż 2/3 kremu jogurtowo - czekoladowego. Przykryj drugim blatem makowym. Na ciasto wyłóż pozostały krem. Wyrównaj. Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach tarki gorzką czekoladą.
Smacznego!
Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

czwartek, listopada 30, 2023

Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami

Przepis na wyśmienite, kruche ciastka z powidłami śliwkowymi krok po kroku. Ciastka są  proste w przygotowaniu, a ich smak z pewnością zachwyci każdego łasucha. 
Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami - składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do posypania ciastek


Kruche ciastka z powidłami - przepis:

  • Do szklanki dodaj rozkruszone drożdże i 3 łyżki letniej wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
  • Na stolnicę wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka i posiekane na mniejsze kawałki masło. Posiekaj składniki nożem. Dodaj śmietanę i rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij ciasto z lodówki, krótko zagnieć i rozwałkuj. Z ciasta wykrawaj kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż trochę powideł, a następnie dwa przeciwne narożniki złóż do środka.
  • Ciastka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami

wtorek, listopada 28, 2023

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

Przepis na makaron z kurczakiem w kremowym sosie przygotowanym na bazie suszonych pomidorów, świeżej bazylii, śmietany kremówki i parmezanu. Prosto, szybko i pysznie! 
Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu


Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu - składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle, fettuccine lub pappardelle
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 10 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1/4 szklanki liści świeżej bazylii
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • przyprawy: sól i pieprz

Makaron z kurczakiem kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w dość drobną kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze dwie minuty. Dodaj pokrojonego kurczaka, gotuj na dość dużej mocy palnika przez około 15 minut - do całkowitego odparowania wody i lekkiego zezłocenia. Dopraw solą i pieprzem.
  • Do wysokiego naczynia dodaj połówki suszonych pomidorów, bazylię, wlej bulion i śmietankę. Całość zmiksuj blenderem na jednolity, kremowy sos. 
  • Powstały sos dodaj na patelnię z kurczakiem. Wymieszaj. Dodaj 0,5 szklanki parmezanu, ponownie wymieszaj. 
  • Sos gotuj na dość wysokiej mocy palnika przez około 10-12 minut - do redukcji i  zgęstnienia sosu. 
  • Do ugotowanego makaronu dodaj sos, dokładnie wymieszaj. 
  • Makaron wyłóż na talerze. Posyp pozostałym parmezanem i udekoruj liśćmi bazylii.
Smacznego!
Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger