środa, czerwca 12, 2019

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Idealnie kruche ciasto z dodatkiem rabarbaru, budyniu i malinowej pianki. Nie za słodkie, ponieważ smaki w tym wypieku idealnie się równoważą. Rabarbar jest kwaśny, dzięki czemu doskonale przełamuje słodycz ciasta, budyniu i pianki. 
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem


Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem - składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 175 g masła
  • 4 żółtka

Ciasto z rabarbarem - składniki na budyń:

  • 4,5 szklanki mleka
  • 3 budynie śmietankowe (proszek - 3x40 g)
  • 6 łyżek cukru

Ciasto z budyniem i rabarbarem - składniki na malinową piankę:

  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kisiel malinowy

Kruche ciasto z rabarbarem - pozostałe składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta


Jak zrobić kruche ciasto z budyniem i rabarbarem?

  • Przyrządzanie wypieku rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i cukier waniliowy, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, żółtka, i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części - jedną mniejszą (około 1/3 ciasta) , drugą większą (około 2/3 ciasta). Mniejszą część zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Większą częścią wylep dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 20 minut - do zarumienienia.
  • Rabarbar umyj i pokrój na niewielkie, około 1-centymetrowe kawałki.
  • Pokrojony rabarbar ułóż na podpieczonym cieście.
  • Przygotuj budyń. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj budynie i wlej na gotujące się mleko. Mieszaj do zgęstnienia.
  • Budyń równomiernie wylej na ułożony rabarbar.
  • Przygotuj piankę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodaj proszek kisielowy. 
  • Pianę wyłóż na budyń. 
  • Wyjmij pozostałą część ciasta z zamrażalnika. Zetrzyj je na wierzch, na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Ciasto pozostaw od ostudzenia. Bezpośrednio przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem


Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger