sobota, października 16, 2021

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty z jajkiem pieczone piekarniku z dodatkiem szynki, sera cheddar i papryki to doskonały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Polecam! :)
Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem - składniki:

  • 10 kromek chleba tostowego
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 mała papryka czerwona
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 5 plastrów szynki
  • około 75 g sera cheddar
  • sól, pieprz
  • ulubione kiełki


Tosty zapiekane z jajkiem - przepis:

  • W pięciu kromkach chleba tostowego wytnij na środku otwory, np. przy pomocy kieliszka. 
  • Żółtka wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Paprykę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce ułóż pięć całych kromek chleba. Posmaruj mieszanką jogurtu z żółtkami. Ułóż kolejno szynkę, ser i paprykę. Na papryce ułóż kromki chleba z wydrążonym środkiem. Chleb posmaruj na górze żółtkami wymieszanymi z jogurtem naturalnym. Do środka wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem.
  • Tak przygotowane tosty wstaw do piekarnika nagrzanego do do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Po upieczeniu posyp wierzch tostów ulubionymi kiełkami.
Smacznego!
Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

1 komentarz:

  1. Kiedyś robiłam podobne tosty, jednak nie wyglądały one tak estetycznie :D Dużo jajka się wylało, muszę spróbować z twoim przepisem.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger