niedziela, marca 13, 2022

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Doskonałe połączenie półkruchego ciasta, smażonych jabłek z dużą ilością cynamonu i wyśmienitej warstwy orzechowej. To przepis na najlepszą szarlotkę z orzechami włoskimi. Gwarantuję, że nie poprzestaniesz na jednym kawałku. Pycha!
Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami włoskimi - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Prosta szarlotka z orzechami w karmelu - składniki na warstwę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

Ekspresowa szarlotka z orzechami włoskimi - składniki na warstwę orzechową:

  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 300 g orzechów włoskich  



Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu - przepis: 

  • Do miski wsyp mąkę zwykłą i krupczatkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, cukier i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Każdą część uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 45 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem i cynamonem. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep większą częścią ciasta. Ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
  • Podpieczony spód posyp bułką tartą przesianą przez sitko. Jabłka wyłóż na podpieczony spód.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt formy i ułóż na jabłkach. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłóż masę orzechową. 
  • Przygotuj masę orzechową. Masło roztop w rondelku wraz z cukrem i miodem. Dodaj dość grubo posiekane orzechy i gotuj przez 5 minut na niewielkiej mocy palnika ciągle mieszając i uważając, by nie przypalić masy. 
Smacznego!
Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

2 komentarze:

  1. Wygląda bombowo! Nic nie pozostaje tylko piec takie ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita wersja szarlotki. Kocham karmel. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger