poniedziałek, marca 25, 2019

Bułki z suszonymi pomidorami

Bułki z suszonymi pomidorami

Mocno aromatyczne, wilgotne, miękkie, pyszne bułeczki z suszonymi pomidorami i słodką papryką, dzięki której bułki mają piękny kolor. Mocno pomidorowe i wspaniale pachnące bułeczki doskonale smakują zarówno z serem, jak i wędliną. To idealny pomysł na pyszne śniadanie. Polecam!
bułki z suszonymi pomidorami




Bułeczki z suszonymi pomidorami - składniki:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 6 suszonych pomidorów w oleju

Jak zrobić paprykowe bułki z pomidorami?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże ruszyły.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko, oliwę z oliwek, pozostałe 3/4 wody, słodką paprykę, pokrojone w drobną kostkę pomidory i wyrośnięty rozczyn. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Z ciasta uformuj kulę. Ciasto włóż do miski obsypanej mąką, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie podziel ciasto na około 10-12 części i uformuj okrągłe bułeczki.
  • Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykryj ścierką, tym razem na 20 minut.
  • Blachę z wyrośniętymi bułkami włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 25 minut. 
Smacznego!
bułeczki z suszonymi pomidorami

paprykowe bułki ze słodką papryką

piątek, marca 22, 2019

Kokosowe ciasto z truskawkami i czekoladą

Kokosowe ciasto z truskawkami i czekoladą

Puszyste, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z wiórkami kokosowymi, truskawkami i czekoladą. Ciasto jest wilgotne, mocno kokosowe, pięknie pachnie i wspaniale wyrasta. Idealne połączenie smaków sprawia, że kokosowe ciasto z truskawkami i czekoladą jest naprawdę doskonałe.

ciasto kokosowe z truskawkami

Kokosowe ciasto z truskawkami i polewą czekoladową - składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych
  • dodatkowo składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady + 5 łyżek mleka
  • dodatkowo: około 400 g świeżych lub mrożonych truskawek

Jak zrobić ciasto kokosowe z truskawkami i polewą czekoladową?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Dodaj olej, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę.
  • Wsyp wiórki kokosowe. Wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
  • Na cieście połóż truskawki. Jeśli używasz truskawek mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić.
  • Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia.
  • Przygotuj polewę. Czekoladę roztop z mlekiem w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego wystudzenia, a następnie polej nią ciasto. 
  • Odstaw ciasto do stężenia polewy.
Smacznego!
ciasto z truskawkami

kokosowe ciasto z czekoladą

środa, marca 20, 2019

Jogurtowe placuszki z płatkami owsianymi

Jogurtowe placuszki z płatkami owsianymi

Puszyste i delikatne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu jogurtowe placuszki z płatków owsianych - idealne na pożywne śniadanie lub podwieczorek. Dodatek płatków owsianych sprawia, że placuszki mają przyjemną strukturę i delikatnie orzechowy posmak. Wystarczy tylko kilka składników, by w parę minut przygotować ciasto na pyszne placuszki jogurtowe z płatkami owsianymi. Placuszki jogurtowe doskonale smakują z cukrem pudrem lub dżemem. :)
placuszki jogurtowe

jogurtowe placuszki z płatkami owsianymi




Jogurtowe placuszki z płatki owsianymi - składniki:

  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 500 g jogurtu greckiego

Jak zrobić jogurtowe placuszki z płatkami owsianymi?

  • Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. 
  • Dodaj jajka i jogurt grecki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką niewielkie porcje ciasta, formując placuszki. Placki smaż z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
placuszki jogurtowe

owsiane placuszki


środa, marca 20, 2019

Rolada drobiowo-wieprzowa

Rolada drobiowo-wieprzowa

Smakowita i pięknie prezentująca się na stole rolada drobiowo-wieprzowa z warzywami, która wbrew pozorom, wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Rolada z mięsa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego możemy podać ją na obiad, jak i jeść w formie wędliny na kanapkę. To świetna propozycja na pieczeń na nadchodzące święta wielkanocne. Z pewnością rolada drobiowo-wieprzowa z warzywami zachwyci, zarówno smakiem, jak i wyglądem Twoich gości. Bardzo polecam! 
rolada wieprzowa


Rolada drobiowo-wieprzowa - składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 2 duże filety z kurczaka (około 600-700 g)
  • 5 dużych plastrów szynki wędzonej
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka



Jak zrobić roladę drobiowo-wieprzową z warzywami?

  • Schab umyj, osusz i przetnij wzdłuż na połowę. Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
  • Filety z kurczaka umyj, osusz, przetnij na połowę, rozbij cienko tłuczkiem i oprósz przyprawą do kurczaka.
  • Obierz marchewkę i cukinię. Warzywa pokrój wzdłuż na cienkie plastry - najlepiej to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.
  • Na przygotowanym plastrze schabu ułóż kolejno: plastry szynki, plastry marchewki, rozbite piersi z kurczaka i plastry cukinii. Całość ściśle zwiń w roladę, obwiąż sznurkiem bawełnianym i zawiń w folię aluminiową. 
  • Roladę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno wlej szklankę wody.
  • Roladę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 h 40 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia, możesz rozerwać od góry folię, by mięso ładnie się przyrumieniło. 
Smacznego!
rolada wieprzowo-drobiowa z warzywami

rolada wieprzowa z warzywami







Pomysł na roladę drobiowo-wieprzową z warzywami pochodzi ze strony PrzyślijPrzepis.

wtorek, marca 19, 2019

Kotlety drobiowe z twarogiem

Kotlety drobiowe z twarogiem

Soczyste i delikatne kotlety drobiowe z mielonej piersi indyka z dodatkiem twarogu i marchewki to doskonały pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Takie kotleciki to świetna i pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Warto spróbować. :)
drobiowe kotlety z twarogiem




Kotlety z twarogiem - składniki:

  • 500 g mielonej piersi z indyka
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić drobiowe kotlety z twarogiem?

  • Twaróg rozgnieć widelcem.
  • Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj. 
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Koperek drobno posiekaj.
  • Mięso i wszystkie powyższe składniki włóż do jednej miski, dodaj jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
kotlety drobiowe mielone z twarogiem

kotlety z twarogiem

wtorek, marca 19, 2019

Surówka z kapusty kiszonej i ogórków

Surówka z kapusty kiszonej i ogórków

Surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem kiszonych ogórków i papryki to pyszna bomba witaminowa. Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają, tworząc naprawdę pyszną surówkę - idealną zarówno do dań mięsnych, np. karkówki duszonej z warzywami, jak i dań rybnych.

surówka z kapusty kiszonej

Surówka z kapusty kiszonej - składniki:

  • 250 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2,5 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, tymianek, suszona kolendra


Jak zrobić kapustę kiszoną z ogórkami i papryką?

  • Poszatkuj kapustę.
  • Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Paprykę oczyść, a cebulę obierz. Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę.
  • Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj olej, cukier i przyprawy. Wymieszaj.
  • Surówkę odstaw na minimum pół godziny do lodówki, by wszystkie smaki dobrze się  przegryzły.
Smacznego! 

poniedziałek, marca 18, 2019

Chleb pszenny z pestkami dyni

Chleb pszenny z pestkami dyni

Pyszny i wilgotny chleb pszenny z pestkami dyni, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zrobić drożdżowy rozczyn, dodać wszystkie składniki do miski i wyrobić ciasto, by już po chwili móc rozkoszować się smakiem domowego chleba. Chleb z pestkami dyni doskonale smakuje zarówno z wędliną, jak i słodkim dżemem czy miodem. :)

chleb z dynią
chleb dyniowy



Chleb z pestkami dyni - składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki pestek dyni (użyłam pestek dyni BIO firmy Polskie Młyny)
  • dodatkowo: garść pestek dyni do posypania chleba

Jak zrobić chleb pszenny z pestkami dyni?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, oliwę z oliwek, sól, pestki dyni i pozostałe pół szklanki wody. Z podanych składników zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.
  • Do miski obsypanej mąką włóż wyrobione ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.
  • Po tym czasie, ciasto ponownie zagnieć i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
  • Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Po upływie tego czasu, ciasto na chleb posmaruj zimną wodą i posyp pestkami dyni.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 35 minut.
Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Polskie Młyny.
chleb z pestkami dyni
chleb pszenny z pestkami dyni
dyniowy chleb z pestkami dyni

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger