czwartek, kwietnia 04, 2019

Babka murzynkowa

Babka murzynkowa

Wilgotna, ekspresowa  i bardzo prosta w przygotowaniu babka kakaowa - wystarczy jedynie dodać do miski wszystkie składniki i zmiksować na jednolitą masę. Babka murzynkowa z dużą ilością polewy czekoladowej wyśmienicie smakuje i pięknie wyrasta.To idealna propozycja na wielkanocny stół. :)
Babka murzynkowa

Babka murzynkowa




Babka murzynkowa - składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g ulubionego dżemu
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2,5 łyżeczki sody 
  • 3,5 łyżki kakao
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Babka murzynkowa - składniki na polewę czekoladową:

  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 4 łyżki kakao

Jak zrobić babkę murzynkową?

  • Jaja ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj olej, mleko i dżem. 
  • Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Całość zmiksuj na gładką masę.
  • Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą manną.
  • Do formy wlej ciasto, włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).
  • W międzyczasie przygotuj polewę. Do niewielkiego garnka dodaj masło, śmietanę, cukier i kakao. Zawartość garnka podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika. Po rozpuszczeniu się masła i podgrzaniu reszty składników, całość dokładnie wymieszaj. Przy przygotowywaniu polewy uważaj, by jej nie zagotować. Polewę pozostaw do ostudzenia.
  • Wystudzoną babkę polej polewą.
Smacznego!
Babka murzynkowa

Babka murzynkowa

środa, kwietnia 03, 2019

Surówka z kapusty pekińskiej z warzywami

Surówka z kapusty pekińskiej z warzywami

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, czerwonej cebuli oraz groszku i kukurydzy to świetny pomysł na pyszny i ekspresowy w przygotowaniu dodatek do obiadu. :)
Surówka z kapusty pekińskiej z warzywami

Surówka z kapusty pekińskiej z warzywami - składniki:

  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z warzywami?

  • Kapustę umyj i drobno pokrój.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
  • Kukurydzę i groszek odcedź.
  • Wszystkie składniki na surówkę przełóż do miski, wymieszaj, dodaj przyprawy, majonez i musztardę, ponownie wymieszaj.
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej z warzywami

wtorek, kwietnia 02, 2019

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i ciągnącym się serem mozzarella to świetny pomysł na ekspresowy w przygotowaniu, a zarazem pyszny obiad. :)

makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą



Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą - składniki:

  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 400 g dowolnego makaronu (u mnie maleńkie muszelki)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek staropolski, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić makaron ze szpinakiem?

  • Szpinak wyjmij z zamrażarki na kilka godzin przed przystąpieniem do pracy, by zdążył się rozmrozić.
  • Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę.
  • Na rozgrzanym oleju przesmaż czosnek. Dodaj szpinak. Zawartość patelni duś przez kilka minut do miękkości. 
  • Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę, wymieszaj i poczekaj aż się rozpuści. Na koniec dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek staropolski, ponownie wymieszaj. 
  • Filet z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Oprósz ulubioną przyprawą do kurczaka, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju do miękkości i zarumienienia mięsa. Przesmażonego kurczaka przełóż do szpinaku. Wymieszaj.
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przełóż do szpinaku z kurczakiem. 
Smacznego!

poniedziałek, kwietnia 01, 2019

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Dasz się skusić na pyszną, domową drożdżówkę z jabłkami i ogromną ilością słodkiej i chrupiącej kruszonki? :) Wspaniale pachnące cynamonem jabłka otulone miękkim ciastem drożdżowym to idealna propozycja na deser, któremu nikt się nie oprze. Bardzo polecam!

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką



Drożdżówki z jabłkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • szczypta soli

Drożdżówki z kruszonką - składniki na nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Drożdżówki z jabłkami - składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do smarowania bułeczek

Jak zrobić drożdżówki z jabłkami i kruszonką?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, zalej je letnim mlekiem, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, jaja, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Wyrobione ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie to trwało około 45 minut).
  • Jabłka obierz, pokrój w grubsze plastry, posyp cukrem waniliowym i cynamonem.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na 10-12 części. Każdą część uformuj na kształt placuszka. Na środku placuszka kładź po kilka kawałków jabłka. Zalep jabłka ciastem na kształt okrągłej bułeczki.
  • Drożdżówki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Miękkie masło zagnieć z mąką i cukrem, tworząc sypką kruszonkę.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
  • Blachę z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut.
Smacznego!
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

piątek, marca 29, 2019

Zapiekane tortille z farszem bolognese

Zapiekane tortille z farszem bolognese

Placki tortilli z pysznym sosem mięsnym to bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu danie, w sam raz na sycący obiad lub kolację. :)
tortille zapiekane z farszem bolognese

tortille z farszem mięsnym


Tortille z farszem bolognese - składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 placków tortilli (moje placki były dość małe - miały 20 cm średnicy)
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: zioła toskańskie, papryka ostra, sól, pieprz

Jak zrobić zapiekane tortille z farszem bolognese?

  • Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. 
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Mięso podsmaż z cebulą i czosnkiem, dodaj pomidory w puszce, koncentrat oraz przyprawy. Zawartość patelni duś do miękkości mięsa i całkowitego odparowania wody.
  • Tak przygotowanym farszem smaruj tortille i zwijaj w rulon.
  • Zawinięte tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym olejem.
  • Tortille posyp serem startym na dużych oczkach tarki.
  • Naczynie z tortillami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 20 minut.
Smacznego!
tortille z mięsnym farszem


tortille z farszem mięsnym


środa, marca 27, 2019

Marchewka w miodzie

Marchewka w miodzie

Delikatna, słodka, maślana marchewka z dodatkiem natki pietruszki do pyszny dodatek do dań obiadowych, np. kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie. Marchewka w miodzie to bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo pyszny dodatek do obiadu.

marchewka w miodzie




Marchewka w miodzie - składniki:

  • 500 g marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • dodatkowo: sól i pieprz

Jak zrobić marchewkę w miodzie?

  • Marchew obierz, umyj, pokrój na plasterki i ugotuj do miękkości.
  • Odcedzoną marchewkę przełóż na patelnię, dodaj masło, wymieszaj. Po około 3 minutach dodaj miód, wymieszaj i smaż do momentu, aż marchewka będzie szklista.
  • Pod koniec smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
Smacznego!
marchewka w miodzie

miodowa marchewka

wtorek, marca 26, 2019

Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie

Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie

Soczyste, lekko słodkie, a zarazem ostre mięso z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej to świetny pomysł na pyszny obiad. Kurczak w miodzie i musztardzie to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty, natrzeć nią mięso, po czym wstawić je do piekarnika. :)

miodowy kurczak



Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie - składniki:

  • 5 podudzi (pałek) kurczaka
  • 3 nogi kurczaka (oczywiście, jeśli chcesz, możesz przyrządzić tylko podudzia lub tylko nogi:))
  • 5 łyżek musztardy Dijon
  • 5 łyżek musztardy francuskiej
  • 3,5 łyżki miodu
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2,5 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Jak zrobić kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie?

  • Podudzia i nogi z kurczaka dokładnie oczyść.
  • Do miski dodaj musztardę Dijon i francuską, a także miód, ocet, olej oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Podudzia i nogi kurczaka dokładnie nasmaruj marynatą. Odstaw mięso na minimum 1 godzinę do lodówki. 
  • Po upływie tego czasu, kawałki kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę z mięsem wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 1 h 10 minut, aż skórka będzie ładnie zarumieniona i chrupiąca. 
Smacznego!
kurczak miodowo-musztardowy

kurczak w marynacie miodowo-musztardowej
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger