czwartek, maja 02, 2019

Serowe ciasteczka z cukrem

Serowe ciasteczka z cukrem

Pyszne, kruche ciasteczka serowe obtaczane w cukrze. Ciasteczka są proste w przygotowaniu i doskonale smakują z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty.
Serowe ciasteczka z cukrem

Serowe ciasteczka z cukrem



Serowe ciasteczka z cukrem - składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • dodatkowo do obtaczania ciasteczek: około 0,5 szklanki cukru

Jak zrobić serowe ciasteczka z cukrem?

  • Do miski dodaj twaróg, jajko i masło. Utrzyj na gładką masę.
  • Kolejno dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i aromat waniliowy. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  • Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek.
  • Przy pomocy szklanki wycinaj kółka.
  • Na talerzyk wsyp cukier.
  • Każde kółko połóż na cukrze. Następnie złóż je na pół cukrem do środka. Złożone na pół ciastko ponownie połóż na cukrze i znowu złóż je na pół, cukrem do środka. Jedną stronę powstałego trójkąta obtocz w cukrze.
  • Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - stroną bez cukru.
  • Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Serowe ciasteczka z cukrem

Serowe ciasteczka z cukrem

wtorek, kwietnia 30, 2019

Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

Kotlety mielone z dodatkiem kaszy bulgur w aromatycznym sosie pomidorowym. Prosto i pysznie. :)
Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym




Kotlety z kaszą bulgur w sosie pomidorowym - składniki na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 0,5 szklanki kaszy bulgur
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

Kotlety z kaszą bulgur - składniki na sos pomidorowy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła toskańskie


Jak zrobić kotlety mielone z kaszą bulgur?

  • Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia
  • Do miski przełóż mięso, dodaj kaszę, jajko, bułkę tartą, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Wyrób masę mięsną.
  • Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia.
  • Zabierz się za przygotowanie sosu. Na patelni podsmaż obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, cukier oraz przyprawy. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj zaprawioną gorącym sosem śmietanę. Wymieszaj.
  • Do sosu dodaj usmażone kotlety i całość duś przez około 15 minut. 
Smacznego!
Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym


Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

poniedziałek, kwietnia 29, 2019

Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym

Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym

Wyśmienite kotlety siekane z kurczaka w sosie na bazie cebuli, koncentratu pomidorowego, musztardy i śmietany.
Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym




Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowym - składniki na kotlety:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, czosnek suszony
  • dodatkowo: olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowo-cebulowy:

  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 100 g śmietany 18 %
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony

Jak zrobić drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym?

  • Filety z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostką. 
  • Cebulę obierz i także pokrój w kostkę.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Kurczaka z cebulą przełóż do miski, dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, oliwę z oliwek oraz przyprawę do kurczaka, słodką paprykę, czosnek suszony, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  • Ubij pianę z białek, a następnie wmieszaj ją w masę mięsną.
  • Na rozgrzany olej nakładaj przy pomocy łyżki porcję mięsnej masy, formując kotleciki i smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Przygotuj sos pomidorowo-cebulowy. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni pozostałej po smażeniu kotletów, rozgrzej olej i wrzuć posiekane cebule. Smaż około 5 minut. 
  • Następnie dodaj musztardę, pół szklanki wody oraz sól, pieprz, słodką paprykę i czosnek suszony. Duś około 3 minut.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy oraz zaprawioną gorącym płynem śmietanę. Wymieszaj.
  • Do sosu włóż wcześniej przygotowane kotleciki. Całość duś na na najmniejszej mocy palnika przez około 10 minut. 
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym


Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym

niedziela, kwietnia 28, 2019

Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Kluski ziemniaczane z dodatkiem koncentratu pomidorowego i szpinakowym farszem z mozzarellą to świetny pomysł na bezmięsny obiad. 
Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem




Pomidorowe kluski ziemniaczane - składniki na ciasto:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli

Kluski ziemniaczane ze szpinakiem - składniki na farsz:

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • 1/4 szklanki mleka
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pomidorowe kluski ziemniaczane?

  • Przyrządzanie klusek rozpocznij od przygotowania farszu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę wrzuć na rozgrzany olej, smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż kolejno 2 minuty. 
  • Dodaj zamrożony szpinak, smaż do momentu, aż się rozmrozi. Dodaj sól, pieprz, porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę oraz mleko. Całość smaż jeszcze przez około 5 minut. Farsz ostudź.
  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dokładnie je rozgnieć, dodaj koncentrat pomidorowy, jajko, mąkę, szczyptę soli. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto.
  • Z ziemniaczanej masy urywaj po kawałku ciasta, rozpłaszczaj na dłoni, na środku kładź łyżkę szpinakowego farszu, dokładnie zlepiaj ze sobą brzegi, formując kulkę.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Pomidorowe kluski wrzucaj na wrzątek i od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię, gotuj je przez 5 minut.
  • Kluski najlepiej smakują w towarzystwie zarumienione na oleju cebulki.
Smacznego!
Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

sobota, kwietnia 27, 2019

Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem

Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem

Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem piersi kurczaka, gotowanej marchewki, różyczek kalafiora i curry.
Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem



Jaglane kotlety z kurczakiem i kalafiorem - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 250 g mrożonych różyczek kalafiora
  • 1 cebula
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, curry
  • dodatkowo: olej i bułka tarta

Jak zrobić kotlety jaglane z kurczakiem?

  • Kaszę jaglaną wsyp na drobne sito i przepłucz gorącą wodą z kranu. W garnku zagotuj 2 i 1/4 szklanki wody. Na wrzącą wodą wsyp przepłukaną kaszę, dodaj łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Całość zamieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez 15 minut. Wyłącz gaz i pozostaw jeszcze na 5 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu odkryj pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
  • Marchewkę obierz i umyj.
  • Marchewki i różyczki kalafiora ugotuj do miękkości, następnie odcedź i rozgnieć widelcem.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Pierś z kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę i oprósz curry.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj mięso. Całość smaż około 10 minut.
  • Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem i odstaw na około 5 minut do napęcznienia.
  • Do miski dodaj kaszę jaglaną, mięso z cebulą, marchewkę, kalafiora, jajko, mąkę, namoczone płatki owsiane oraz sól, pieprz i curry. Całość dokładnie wymieszaj. 
  • Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem

Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem

piątek, kwietnia 26, 2019

Chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy

Pyszny i aromatyczny chleb pomidorowy z dodatkiem koncentratu pomidorowego, suszonych pomidorów, pestek słonecznika, siemienia lnianego oraz czosnku.
Chleb pomidorowy






Chleb pomidorowy - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo: masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy

Jak zrobić chleb pomidorowy?

  • Do miseczki dodaj pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Całość wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z wodą, dodaj oliwę z oliwek, słonecznik, siemię lniane, czosnek, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj mieszankę pomidorową, drożdżowy rozczyn oraz pozostałą szklankę mleka, wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Miskę oprósz mąką, włóż do niej ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 60 minut.
  • Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. 
  • Do formy przełóż wyrośnięte ciasto i ponownie odstaw, tym razem na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Formę z chlebem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 10 minut. 
Smacznego!
Chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy

środa, kwietnia 24, 2019

Surówka Colesław

Surówka Colesław

Pyszna, wyrazista w smaku surówka do obiadu z białej kapusty z marchewką i szczypiorkiem, z dodatkiem pysznego sosu na bazie oliwy z oliwek, majonezu, musztardy, czosnku i octu winnego. 
Surówka Colesław


Surówka Colesław - składniki:

  • 1 mała główka kapusty białej
  • 2 marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Surówka Colesław - składniki na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

Jak zrobić surówkę Colesław?

  • Kapustę drobno poszatkuj i posól. Odstaw na około 30 minut.
  • W międzyczasie marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Posiekaj szczypiorek.
  • Do kapusty dodaj marchewki i szczypiorek, wymieszaj.
  • Przygotuj sos. Do miseczki wlej oliwę, dodaj majonez, musztardę, ocet winny, cukier, szczyptę pieprzu oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Sos dodaj do marchewki z kapustą, wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły. 
Smacznego!
Surówka Colesław

Surówka Colesław
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger