poniedziałek, listopada 01, 2021

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb na drożdżach pszenno-żytni to prosty w przygotowaniu chleb na mące pszennej i mące żytniej z dodatkiem jogurtu naturalnego, który jest chrupiący, puszysty i pyszny.
Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym




Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - składniki:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 200 g mąki żytniej
  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę pszenną, żytnią, jogurt naturalny, sól, ocet i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż wyrośnięte ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Krótko zagnieć. Uformuj podłużny bochenek.
  • Chleb przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch chleba obsyp mąką i ponacinaj nożem. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Na dno piekarnika wstaw naczynie wypełnione wodą. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Włóż chleb i piecz przez 55 minut. 
Smacznego!
Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

 

niedziela, października 31, 2021

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Wyśmienita sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem, fetą, papryką, rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem. Idealna na różne imprezy, ale też kolację, śniadanie czy lunch. Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą



Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 mała kapusta pekińska (o wadze około 800 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek długi
  • około 125 g sera feta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, suszona natka pietruszki, suszony koperek, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros, włóż na 20 minut do lodówki. Po upływie tego czasu, na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż do zarumienienia.
  • Kapustę pekińską drobno pokrój. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, a rzodkiewkę i ogórka w półplasterki. 
  • Do miski dodaj kapustę, paprykę, pomidory, rzodkiewki, ogórka i kurczaka. Dodaj również oliwę z oliwek i przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, suszoną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
  • Fetę pokrój w kostkę. Ułóż na wierzchu sałatki. 
Smacznego!
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

sobota, października 30, 2021

Zupa drobiowa z ryżem

Zupa drobiowa z ryżem

Zupa drobiowa z ryżem i warzywami to świetny pomysł na ekspresowy, a zarazem pyszny i pożywny obiad, który posmakuje małym i dużym. :)
Zupa drobiowa z ryżem





Zupa drobiowa z ryżem - składniki:

  • 5 pałek z kurczaka
  • 2 szklanki ryżu
  • 450 g mrożonej włoszczyzny
  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe


Zupa drobiowa z ryżem - przepis:

  • Pałki z kurczaka zalej dwoma litrami wody, dodaj sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 45 minut.
  • Po upływie powyższego czasu z garnka wyjmij mięso. Do garnka dodaj ryż, gotuj 10 minut. Kolejno dodaj mrożoną włoszczyznę i gotuj 15 minut. 
  • Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, zmiksuj. Mieszankę wlej do zupy, zagotuj. Zupę dopraw solą i pieprzem.
  • Do zupy dodaj mięso z kurczaka i posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Zupa drobiowa z ryżem

Zupa drobiowa z ryżem

piątek, października 29, 2021

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym to sposób na szybki i pyszny obiad. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Surowy makaron wystarczy dodać do naczynia żaroodpornego, następnie zalać przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku. 
Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym


Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 300 g szynki 
  • 675 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 225 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej + 100 ml wody 
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek suszony, szczypta cukru 


Zapiekanka makaronowa z szynką - przepis:

  • Szynkę pokrój w kostkę. 
  • Do naczynia żaroodpornego wsyp nieugotowany makaron, dodaj szynkę, wymieszaj.
  • Do garnka wlej bulion, śmietanę kremówkę, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
  • W 100 ml wody rozmieszaj 2 łyżki mąki pszennej. Po zagotowaniu bulionu z dodatkami dodaj rozmieszaną mąkę. Dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, gotuj zawartość garnka jeszcze przez 2 minuty. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
  • Przygotowanym sosem zalej makaron wymieszany z szynką. Wymieszaj. 
  • Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wierzch zapiekanki oprósz startym serem żółtym.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 

Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

czwartek, października 28, 2021

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Makaron z aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem czosnku i miodu, mozzarellą oraz świeżymi listkami bazylii to przepyszne, proste i szybkie danie wegetariańskie, które kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealne na błyskawiczny obiad! :)
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą



Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g mozzarelli
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty.
  • Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe i smaż tak długo, aż pomidory pękną i zaczną puszczać sok.
  • Dodaj miód, sól, pieprz, pieprz cayenne, wymieszaj. 
  • Dodaj odcedzony makaron, ponownie wymieszaj.
  • Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą podawaj z porwaną mozzarellą i świeżą bazylią.
Smacznego!
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

środa, października 27, 2021

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Niezwykle delikatne, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem śmietany, które swą strukturą przypominają nieco ciasto francuskie.
Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe - składniki:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko z jajka rozmiar L
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • dodatkowo: 1 białko + 3 łyżki cukru


Ciasteczka śmietankowe - przepis:

  • Mąkę przesiej, dodaj posiekane masło, śmietanę, żółtko i aromat waniliowy. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. 
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka, przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmaruj białkiem i oprósz cukrem.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut. 
Smacznego!
Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe


wtorek, października 26, 2021

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Smakowite i puszyste, a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu placki z brzoskwiniami na zsiadłym mleku to idealny sposób na wyśmienite śniadanie.
Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami





Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami - składniki:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 puszka brzoskwiń
  • olej do smażenia


Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami - przepis:

  • Brzoskwinie pokrój w kostkę i odsącz na sitku z nadmiaru soku.
  • Białka oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj zsiadłe mleko i cukier. Zmiksuj. Wciąż miksując dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka delikatnie wmieszaj w ciasto.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki.W każdego placka wciśnij kilka kawałków brzoskwini.
  • Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger