wtorek, listopada 23, 2021

Racuchy z czekoladą

Racuchy z czekoladą

Przepis na puszyste, miękkie, kryjące w swym środku czekoladę racuszki drożdżowe, którym trudno się oprzeć. Polecam zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. :)
Racuchy z czekoladą


Racuchy drożdżowe z czekoladą - składniki: 

  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 20 kostek gorzkiej czekolady


Racuchy drożdżowe z czekoladą - przepis:

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, aromat waniliowy, roztopione masło, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto. 
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
  • Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Na wierzch każdego racuszka połóż kostkę czekolady i przykryj ją niewielką ilością ciasta. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy z czekoladą

Racuchy z czekoladą

Racuchy z czekoladą

poniedziałek, listopada 22, 2021

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą

Wyśmienite, wyjątkowo puszyste bułeczki drożdżowe do odrywania z dodatkiem ulubionej marmolady, którą z powodzeniem możesz zastąpić powidłami, budyniem waniliowym czy nadzieniem twarogowym. Najlepiej smakują w towarzystwie filiżanki kawy lub kubka kakao.
Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą




Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą - składniki:

  • 25 g drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 325 g mąki pszennej
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • około 150 g ulubionej marmolady
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru,  mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski wsyp mąkę, pozostały cukier i sól, wbij jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 12 części. Każdy kawałek ciasta krótko wyrób i uformuj okrągły placek. Na środku każdego placka połóż czubatą łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlep brzegi, uformuj okrągłe bułeczki. 
  • Bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkiej odległości od siebie, zlepieniem do dołu. 
  • Bułki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. 
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.
  • Po ostudzeniu posyp bułki cukrem pudrem. 
Smacznego!
Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą


niedziela, listopada 21, 2021

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Mocno czekoladowy i orzechowy, chrupiący, wspaniale prezentujący się tort bezowy to idealne ciasto na święta i nie tylko. Ten smak zachwyci każdego! :)
Czekoladowo-orzechowy tort bezowy




Czekoladowo-orzechowy tort bezowy - składniki na 4 blaty bezowe:

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych bez skórki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 g gorzkiej czekolady

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy - składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady


Pozostałe składniki:

  • 1/4 szklanki posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych bez skórki
  • 25 g gorzkiej czekolady

Czekoladowo-orzechowo tort bezowy - składniki na 4 blaty bezowe: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj blaty bezowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier, cały czas miksując do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i uzyskania gęstej, lśniącej masy. Dodaj mąkę ziemniaczaną i orzechy laskowe. Delikatnie wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  • Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysuj dwa okręgi o średnicy 20 cm. Łącznie należy narysować 4 okręgi. Masę podziel na 4 części, równomiernie wyłóż na narysowane okręgi. 
  • Blaty bezowe włóż do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Blaty bezowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
  • Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Płynną, lekko przestudzoną czekoladą równomiernie posmaruj 4 blaty bezowe. Odłóż na bok, do całkowitego zastygnięcia.
  • Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj czekoladę startą na dużych oczkach tarki, wymieszaj szpatułką. Krem podziel na 4 części. Krem równo wyłóż na 4 blaty bezowe.
  • Złóż tort, układając blaty bezowe na sobie. Wierzch tortu posyp posiekanymi orzechami laskowymi i startą na dużych oczkach tarki czekoladą. 
  • Tort włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

sobota, listopada 20, 2021

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym, obłożona cebulą, to doskonały pomysł na rodzinny pomysł. Wypróbuj najlepszy przepis na karkówkę zapiekaną w sosie pomidorowym i ciesz się smakiem miękkiego, kruchego i aromatycznego mięsa.
Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym


Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym - składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 cebule do obłożenia mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia mięsa + olej do smażenia


Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym - przepis:

  • Mięso pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Obtocz w mące. Na rozgrzanym oleju obsmaż kawałki mięsa.
  • Przygotuj sos. Do garnka wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, śmietanę i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. Dodaj cukier i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Ponownie wymieszaj. Zagotuj zawartość garnka.
  • W naczyniu żaroodpornym ułóż obsmażone plastry mięsa. Na mięsie ułóż cebulę pokrojoną w piórka. Całość zalej sosem. 
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 15 minut.
Smacznego!
Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

piątek, listopada 19, 2021

Czosndogi

Czosndogi

Czosndog to połączenie hot-doga z bagietką czosnkową. Z dodatkiem mozzarelli, świeżych warzyw i sosem miodowym smakuje naprawdę wyśmienicie. Warto wypróbować! :)
Czosndogi


Czosndogi - składniki:

  • 3 bułki czosnkowe
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4-5 parówek
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżeczki musztardy

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz


Czosndogi - przepis:

  • Pomidora, ogórka i cebulę pokrój w drobną kostkę. Do warzyw dodaj składniki na sos, czyli olej, ocet, miód oraz sól i pieprz. 
  • Bułki czosnkowe przekrój na pół, ale w taki sposób, by całkowicie ich nie rozkroić. Środek każdej bułki posmaruj musztardą, wyłóż część sera, kolejno parówki i ponownie ser. 
  • Bułki czosnkowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
  • Po upieczeniu, na wierzchu bułki, ułóż wcześniej przygotowane warzywa. Całość polej ketchupem lub innym ulubionym sosem. 
Smacznego!
Czosndogi

Czosndogi

Czosndogi


czwartek, listopada 18, 2021

Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w sosie z serków topionych

Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w sosie z serków topionych

Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w kremowym sosie z serków topionych to proste i szybkie, a przy tym wyjątkowo pyszne, bezmięsne danie obiadowe. :)
Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w sosie z serków topionych





Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 4 ząbki czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 225 mrożonej fasolki szparagowej
  • 100 g serka topionego gouda lub ementaler
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej masło, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. 
  • Na patelnię dodaj szpinak i fasolkę szparagową, przykryj pokrywką i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut - do momentu rozmrożenia się warzyw. 
  • Na patelnię dodaj serek topiony i śmietanę. Wymieszaj i gotuj przez około 5 minut. Makaron dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. 
Smacznego!
Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w sosie z serków topionych


środa, listopada 17, 2021

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Pyszne, lekkie ciasto na biszkopcie z aksamitną pianką kisielową, brzoskwiniami i galaretką. Polecam. :)
Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na kisielową piankę:

  • 1 litr wody
  • 2 opakowania kisielu o smaku morelowym (bez cukru)
  • 6 łyżek cukru
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń


Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj kisielową piankę. Do rondelka wlej 750 ml wody. Dodaj cukier, doprowadź do wrzenia. W 250 ml wody rozmieszaj dwa proszki kisielowe. Mieszankę wlej na gotującą się wodę z cukrem, ugotuj gęsty kisiel. Zdejmij z palnika. Do gorącego kisielu wsyp dwie suche galaretki brzoskwiniowe i energicznie mieszaj, do momentu dokładnego rozpuszczenia się galaretek. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Pozostałe dwie galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ubitą śmietanę dodaj do zimnego kisielu, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Do formy przełóż jeden blat biszkoptowy. Równomiernie wylej kisielową piankę, ułóż drugi blat biszkoptowy. 
  • Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na biszkopcie. Zalej tężejącą galaretką. Ciasto włóż na kilka minimum 6 godzin do lodówki.
Smacznego!

Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl
Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger