wtorek, marca 21, 2023

Ekspresowa zupa warzywna

Ekspresowa zupa warzywna

Prosta i szybka w przygotowaniu zupa z cukinią, selerem naciowym, pomidorami, ziemniakami i marchewką.
Ekspresowa zupa warzywna

Ekspresowa zupa warzywna - składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 2 małe cukinie
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, tymianek
  • oliwa z oliwek

Ekspresowa zupa warzywna - przepis:

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w plasterki seler oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut. 
  • Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w półplasterki cukinię i pomidory z puszki. Smaż 3 minuty. Całość zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liście laurowe, tymianek, sól i pieprz. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 25 minut - do miękkości warzyw.
  • Pod koniec gotowania wlej śmietanę kremówkę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Ekspresowa zupa warzywna

Ekspresowa zupa warzywna

poniedziałek, marca 20, 2023

Schab w sosie węgierskim

Schab w sosie węgierskim

Aromatyczny, rozpływający się w ustach schab w sosie węgierskim.
Schab w sosie węgierskim


Schab w sosie węgierskim - składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 2 cebule
  • 1 litr gorącego bulionu warzywnego
  • 3,5 łyżki sosu sojowego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego,  słodka papryka, ostra papryka, tymianek, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Schab w sosie węgierskim - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj obsmażone kawałki schabu, wlej gorący bulion, dodaj sos sojowy. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw słodką i ostrą papryką, tymiankiem oraz czosnkiem granulowanym. Całość zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika do niskiego, przykryj garnek pokrywką i duś  przez około 1 godzinę 25 minut - do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy.
  • Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i i chwilę podsmażaj, ciągle mieszając. Zasmażkę dodaj do garnka, dokładnie i energicznie wymieszaj, zagotuj. W razie potrzeby, schab dopraw jeszcze solą i pieprzem. 
Smacznego!
Schab w sosie węgierskim

Schab w sosie węgierskim

Schab w sosie węgierskim

niedziela, marca 19, 2023

Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem

Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem

Wyśmienite racuchy drożdżowe na śmietanie z tartym jabłkiem. 
Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem

Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem - składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia


Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem - przepis:

  • Drożdże wymieszaj z cukrem. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj śmietanę, jajka, wodę, drożdże wymieszane z cukrem, cynamon i szczyptę soli. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Delikatnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem

Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem

Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem

sobota, marca 18, 2023

Ciasto czekoladowe z cappuccino

Ciasto czekoladowe z cappuccino

Warstwowe, pyszne ciasto czekoladowe przekładane dwoma kremami: cappuccino i śmietankowym oraz konfiturą wiśniową.
Ciasto czekoladowe z cappuccino


Ciasto czekoladowe z cappuccino - składniki na ciasto:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki sproszkowanej kawy rozpuszczalnej

Ciasto czekoladowe z cappuccino - składniki na krem cappuccino:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki cappuccino o smaku orzechowym
  • około 200 g konfitury wiśniowej

Ciasto czekoladowe z cappuccino - składniki na krem śmietankowy:

  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • około 50 g gorzkiej czekolady 

Ciasto czekoladowe z cappuccino - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Białka oddziel od żółtek. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.. Cały czas miksując dodawaj żółtka. Cienkim strumieniem wlej roztopioną, lekko ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Zmiksuj. Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kawą. Teraz dodaj ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj. 
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
  • Przygotuj krem cappuccino. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny i gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder i cappuccino. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Złóż ciasto. Pierwszy blat ciasta czekoladowego posmaruj konfiturą wiśniową, następnie wyłóż krem cappuccino, przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz gorzką czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto włóż na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z cappuccino

Ciasto czekoladowe z cappuccino

Ciasto czekoladowe z cappuccino

Ciasto czekoladowe z cappuccino

Ciasto czekoladowe z cappuccino

Ciasto czekoladowe z cappuccino

piątek, marca 17, 2023

Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym

Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym

Pyszne i pożywne krokiety kryjące w swym wnętrzu pieczarki, ugotowane na twardo jajka i ser żółty.
Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym


Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym - składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g sera żółtego
  • sól i pieprz

Pozostałe składniki:

  • 2 jajka
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia


Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Smaż około 10 minut - do całkowitego odparowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Do przestudzonych pieczarek dodaj jajka i starty na dużych oczkach tarki żółty ser. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Na każdego naleśnika nałóż farsz. Zwiń naleśniki. W pierwszej kolejności zawiń do środka boki naleśnika, a następnie zawiń naleśnika od dołu, nadając mu kształt krokieta.
  • Zawinięte naleśniki obtocz w pierwszej kolejności w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z każdej ze stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym

Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym

środa, marca 15, 2023

Kruche ciastka kokosowe

Kruche ciastka kokosowe

Aromatyczne, kruche, szybkie i proste w przygotowaniu ciastka kokosowe.
Kruche ciastka kokosowe

Kruche ciastka kokosowe - składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • cukier trzcinowy


Kruche ciastka kokosowe - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek  do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Dodaj żółtka, jajko i posiekane na mniejsze kawałki masło. 
  • Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto podziel na 3 części. 
  • Każdą część rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Placek równomiernie posyp cukrem trzcinowym. Ponownie rozwałkuj, tym razem na grubość około 3 mm. 
  • Dowolną foremką wycinaj ciastka i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 13-15 minut - do uzyskania złotego koloru. 
Smacznego!
Kruche ciastka kokosowe

Kruche ciastka kokosowe

Kruche ciastka kokosowe

wtorek, marca 14, 2023

Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Domowy chleb na miodzie z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i słonecznikiem.
Chleb pełnoziarnisty na miodzie



Chleb pełnoziarnisty na miodzie - składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka letniego, płynnego miodu
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 150 g pestek słonecznika + garść do posypania
  • dodatkowo: masło + otręby pszenne lub owsiane


Chleb pełnoziarnisty na miodzie - przepis:

  • W pierwszej kolejności zrób rozczyn z drożdży i miodu. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj miód. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży. 
  • Do miski wsyp mąkę pszenną i pełnoziarnistą, sól, dodaj rozczyn, wodę i pestki słonecznika. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu ciasto krótko zagnieć, a następnie przełóż do keksówki o wymiarach 10x30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. 
  • Wierzch chleba oprósz pestkami słonecznika. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 30 minut.
Smacznego!
Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger