piątek, kwietnia 07, 2023

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Wyśmienite, kremowe, mocno mleczne ciasto inspirowane wafelkiem Knoppers.
Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers - składniki na ciemny krem:

  • 125 g orzechów laskowych
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g Nutelli
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka w proszku

Ciasto Knoppers - składniki na jasny krem:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

Ciasto Knoppers - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • około 220 g jasnych herbatników

Ciasto Knoppers - przepis:

  • W pierwszej kolejności upraż orzechy laskowe. Orzechy wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 8-10 minut, aż skórka orzechów stanie się ciemniejsza i popęka. Należy pilnować czasu pieczenia, ponieważ orzechy łatwo się przypalają. Odstaw orzechy, by wystygły. Następnie przesyp orzechy do ściereczki, skręć ją u góry i mocno pocieraj. Dzięki temu skórka z łatwością zejdzie z orzechów. Orzechy drobno posiekaj. 
  • Przygotuj ciemny krem. Miękkie masło krótko zmiksuj. Cały czas miksując stopniowo dodawaj krem czekoladowy, przesiane kakao oraz mleko w proszku. Dodaj orzechy, wymieszaj łyżką. 
  • Przygotuj jasny krem. Mleko podgrzewaj z cukrem na niskiej mocy palnika. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na bok, do lekkiego ostudzenia. 
  • Miękkie masło krótko zmiksuj, następnie stopniowo, łyżka po łyżce, naprzemiennie dodawaj mleko z cukrem i mleko w proszku. Dokładnie zmiksuj. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekoladę gorzką i mleczną ze śmietaną kremówką. 
  • Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Teraz wyłóż ciemny krem, przykryj kolejną warstwą herbatników. Jasny krem wyłóż na herbatniki, przykryj kolejną warstwą herbatników. Na wierzch ciasta wylej polewę czekoladową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
  • Co najmniej 30 minut przed podaniem, wyjmij ciasto z lodówki.
Smacznego!
Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

czwartek, kwietnia 06, 2023

Schab w sosie miodowo-musztardowym

Schab w sosie miodowo-musztardowym

Aromatyczny schab w kremowym sosie miodowo-musztardowym to idealna propozycja na świąteczny, wielkanocny obiad.
Schab w sosie miodowo-musztardowym

Schab w sosie miodowo-musztardowym - składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka mleka
  • garść posiekanej natki pietruszki


Schab w sosie miodowo-musztardowym - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Obsmażone kotlety przełóż na talerz, odłóż na bok.
  • Na patelnię po smażeniu schabu dodaj miód, musztardę francuską, musztardę dijon i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia. Dodaj kwaśną śmietaną 18% i mleko, wymieszaj, ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 3 minut na dość dużej mocy palnika - do lekkiego zgęstnienia. 
  • Zmniejsz moc palnika. Do sosu włóż wcześniej obsmażony schab. Przykryj pokrywką. Gotuj około 45 minut - do miękkości. 
  • Gotowy schab posyp drobno posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego! 
Schab w sosie miodowo-musztardowym

Schab w sosie miodowo-musztardowym

Schab w sosie miodowo-musztardowym

środa, kwietnia 05, 2023

Babka cytrynowa z mascarpone

Babka cytrynowa z mascarpone

Puszysta, maślana i wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem serka mascarpone.
Babka cytrynowa z mascarpone


Babka cytrynowa z mascarpone - składniki:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 250 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 180 g roztopionego i ostudzonego masła
  • sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
  • skórka otarta z 1,5 cytryny
  • szczypta soli
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka cytrynowa z mascarpone - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej śmietanki 30%

Babka cytrynowa z mascarpone - przepis:

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mascarpone, wyciśnięty sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, roztopione i ostudzone masło oraz szczyptę soli. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do powyższych składników dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko i delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
  • Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem.
Smacznego!
Babka cytrynowa z mascarpone

Babka cytrynowa z mascarpone

Babka cytrynowa z mascarpone

wtorek, kwietnia 04, 2023

Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

Idealna na wielkanocny stół sałatka makaronowa z szynką, serem cheddar, marchewką, ogórkiem i kukurydzą.
Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

  • Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar - składniki:

    • 400 g drobnego makaronu
    • 250 g ulubionej szynki
    • 200 g sera cheddar
    • 2 średniej wielkości marchewki
    • 1 ogórek 
    • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
    • 0,5 pęczka szczypiorku
    • 5 łyżek majonezu
    • 2 łyżki musztardy
    • 3 łyżki śmietany
    • 2 łyżki octu jabłkowego
    • szczypta cukru
    • sól i pieprz

    Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar - przepis:

    • Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    • Szynkę pokrój w kostkę, ser cheddar zetrzyj na średnich oczkach tarki, a obraną marchewkę na dużych oczkach tarki. Ogórka pokrój w kostkę, kukurydzę dobrze odcedź, szczypiorek drobno posiekaj.
    • Do miseczki dodaj majonez, musztardę, śmietanę, ocet jabłkowy, szczyptę cukru, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
    • Do miski przełóż makaron, szynkę, ser cheddar, marchewkę, ogórka, kukurydzę i szczypiorek. Dodaj przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
    • Sałatkę włóż na kilka godzin do lodówki.
    Smacznego!
    Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

    Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

    Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

    Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

    poniedziałek, kwietnia 03, 2023

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Aromatyczne roladki drobiowe z mozzarellą panierowane w bułce tartej, panko i parmezanie, zapiekane w sosie pomidorowym.
    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - składniki na roladki:

    • 2 filety z piersi kurczaka
    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszanego z ziołami sycylijskimi 
    • 3 kulki mozzarelli (3 x 100 g)
    • 1 jajko
    • 0,5 szklanki bułki tartej
    • 0,5 szklanki panierki panko
    • 3 łyżki parmezanu
    • przyprawy: sól, suszona natka pietruszki, czosnek granulowany
    • olej do smażenia

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - składniki na sos pomidorowy:

    • 2 puszki krojonych pomidorów
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia


    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - przepis:

    • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. 
    • Każdy kawałek mięsa cienko rozbij.
    • Mozzarellę pokrój w plastry.
    • Kotlety posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami sycylijskimi, posyp suszoną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym i solą. Ułóż porcję mozzarelli. 
    • Mięso ściśle zwiń w roladki. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
    • Do głębokiego talerza wbij jajka, rozkłóć. 
    • Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą, panierkę panko i parmezan. Dokładnie wymieszaj. 
    • Przygotowane roladki obtaczaj w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej, panko i parmezanie.
    • Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia. 
    • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Krótko podsmażaj na średnim ogniu, ale uważaj, by czosnek się nie spalił. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut, często mieszając. 
    • Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Po upływie tego czasu na każdej roladce połóż plaster mozzarelli. Ponownie włóż do piekarnika, tym razem na około 2 minuty - do momentu roztopienia się sera. 
    Smacznego!
    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    niedziela, kwietnia 02, 2023

    Jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka wielkanocne faszerowane pastą z pieczarek. 
    Jajka faszerowane pieczarkami


    Jajka faszerowane pieczarkami - składniki:

    • 8 jajek
    • 400 g pieczarek
    • 1 mała cebula
    • 1 mały pęczek natki pietruszki
    • 4,5 łyżki majonezu
    • sól i pieprz
    • olej do smażenia
    • 1 łyżka masła

    Jajka faszerowane pieczarkami - przepis: 

    • Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, delikatnie zbij skorupki. Pozostaw w zimnej wodzie do momentu ich ostudzenia. Następnie obierz, przekrój wzdłuż na pół, delikatnie wyjmij żółtka, przełóż na talerz i rozgnieć widelcem.
    • Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki oczyść, osusz i pokrój w plasterki. 
    • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj 1 łyżkę masła i pieczarki. Smaż przez kilka minut, do czasu ich zarumienienia. Dopraw solą i pieprzem. 
    • Pieczarki z cebulą pozostaw do ostudzenia, a następnie zmiksuj blenderem. 
    • Do zmiksowanych pieczarek dodaj rozgniecione żółtka, drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Jeśli farsz wydaje się zbyt suchy, dodaj do niego jeszcze odrobinę majonezu.
    • Gotową  masą faszeruj białka.
    Smacznego!
    Jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka faszerowane pieczarkami

    sobota, kwietnia 01, 2023

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Pyszny mazurek wielkanocny z powidłami śliwkowymi, mleczną czekoladą i orzechami włoskimi. 
    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi




    Mazurek z czekoladą i orzechami włoskimi - składniki na kruche ciasto:

    • 300 g mąki krupczatki
    • 100 g cukru pudru
    • 3 żółtka
    • 200 g zimnego masła
    • szczypta soli

    Pozostałe składniki:

    • około 200 g powideł śliwkowych
    • 100 ml śmietany kremówki 30%
    • 200 g mlecznej czekolady 
    • 150 g posiekanych orzechów włoskich


    Mazurek z czekoladą i orzechami włoskimi - przepis:

    • Do miski wsyp mąkę i cukier puder, dodaj żółtka, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. 
    • Każdą część równomiernie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm. Oba ciasta piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut - do uzyskania złotego koloru.
    • W kąpieli wodnej roztop połamaną na mniejsze kawałki mleczną czekoladę wraz ze śmietaną kremówką. Do rozpuszczonej, jeszcze ciepłej czekolady dodaj posiekane orzechy włoskie.
    • Złóż ciasto. Pierwszy blat ciasta posmaruj powidłami śliwkowymi, przykryj drugim. Na wierzch wyłóż czekoladę z orzechami. 
    • Mazurek przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje po około 3 dniach od przygotowania.
    Smacznego!
    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger