środa, czerwca 07, 2023

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Filety z piersi kurczaka w panierce z parmezanu i bułki tartej podane w towarzystwie kremowego, śmietanowego sosu. Pycha!
Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem - składniki na kurczaka:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 3/4 szklanki bułki tartej 
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, wędzona papryka
  • masło klarowane do smażenia

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem - składniki na sos:

  • 3 łyżki masła 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła włoskie

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. 
  • Na płytkim talerzu wymieszaj parmezan wraz z bułką tartą, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i wędzoną papryką. 
  • Kawałki kurczaka dokładnie obtocz w powyższej mieszance.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż kawałki kurczaka z obu stron, do zarumienienia. Odłóż na bok.
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka dodaj masło. Na rozgrzane masło wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, zioła włoskie i ostrą papryką. Smaż przez 1 minutę. Na patelnię dodaj bulion. Gotuj 3 minuty. Dodaj śmietankę 18% oraz zahartowaną śmietanę 18%. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 6-8 minut, do lekkiego zredukowania sosu.
  • Do sosu dodaj kurczaka. Gotuj 3 minuty. 
Smacznego!
Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

niedziela, czerwca 04, 2023

Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Przepyszne ciasto na biszkopcie z dżemem z czarnych porzeczek, aksamitnym, maślanym kremem chałwowym oraz bezą. Prawdziwe niebo w gębie!
Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Ciasto z kremem chałwowym i bezą - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 26 g oleju

Ciasto z kremem chałwowym i bezą - składniki na krem chałwowy:

  • 800 ml mleka 
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 400 g chałwy waniliowej
  • 300 g masła

Ciasto z kremem chałwowym i bezą - składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 165 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny

Pozostałe składniki:

  • około 300 g dżemu z czarnych porzeczek

Ciasto z kremem chałwowym i bezą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę o pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier puder. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Krótko zmiksuj.
  • Na papierze do pieczenia odrysuj dno foremki, w której pieczony był biszkopt. Bezę wyłóż na papier do pieczenia, trzymając się odrysowanego kształtu. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i od razu zmniejsz do temperatury 120 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Bezę piecz przez 1 godzinę. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
  • Przygotuj krem chałwowy. W rondelku zagotuj 600 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 200 ml mleka, dodaj żółtka i proszki budyniowe. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Na końcu dodaj rozdrobnioną na mniejsze kawałki chałwę. Wymieszaj.
  • Złóż ciasto. Pierwszy blat biszkoptu równomiernie posmaruj połową dżemu z czarnych porzeczek. Wyłóż krem chałwowy, przykryj drugim blatem biszkoptu. Posmaruj pozostałym dżemem. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. 
  • Bezpośrednio przed podaniem połóż na cieście bezę. 
Smacznego! 
Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Ciasto z kremem chałwowym i bezą


Inspiracja: ilovebake.pl

wtorek, maja 30, 2023

Ryż marchewkowy

Ryż marchewkowy

Ryż marchewkowy to doskonały, aromatyczny dodatek do obiadu. Warto wypróbować!
Ryż marchewkowy

Ryż marchewkowy - składniki:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1,5 szklanki surowego ryżu długoziarnistego
  • 2,5 szklanki marchewki, startej na dużych oczkach tarki
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Ryż marchewkowy - przepis:

  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz curry. Smaż 2 minuty, cały czas mieszając. 
  • Na patelnię dodaj surowy ryż i startą marchewkę. Wymieszaj, smaż 2 minuty.
  • Wlej bulion warzywny, wymieszaj, patelnię przykryj pokrywką. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez przez około 13 minut, aż ryż będzie miękki i cały płyn się wchłonie. 
  • Patelnię zdejmij z ognia, pozostaw pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. 
  • Teraz dodaj masło, ryż marchewkowy roztrzep widelcem. Posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Ryż marchewkowy
Ryż marchewkowy
Ryż marchewkowy

niedziela, maja 28, 2023

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad.

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 300 g ryżu długoziarnistego
  • 800 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany, suszona cebula


Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym i suszoną cebulą. 
  • Do naczynia żaroodpornego wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Rozłóż równomiernie na dnie formy. Na środku umieść masło. 
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.  
  • Z piekarnika wyjmij naczynie żaroodporne, dodaj ryż, wymieszaj. Kawałki kurczaka ułóż na ryżu. Całość zalej gorącym bulionem. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmij folię spożywczą i piecz jeszcze przez około 20 minut - do momentu całkowitego wchłonięcia się płynu.  
  • Naczynie żaroodporne wyjmij z piekarnika, odstaw na bok na 5 minut. Ryż przemieszaj łyżką. 
Smacznego!
Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym

sobota, maja 27, 2023

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Pyszne ciasto na biszkopcie z wyśmienitym kremem truskawkowo-budyniowym oraz bitą śmietaną. 
Ciasto z truskawkami i budyniem



Ciasto z truskawkami i budyniem- składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 26 g oleju

Ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę truskawkowo-budyniową:

  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 3 x 40 g)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę śmietankową:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • około 50 g białej czekolady

Ciasto z truskawkami i budyniem - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
  • Formę  z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj masę truskawkowo-budyniową. Do garnka wlej 1 szklankę wody, dodaj odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz cukier. Duś na średniej mocy palnika do momentu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Truskawki zdejmij z kuchenki, zmiksuj blenderem na mus. Garnek z truskawkami ponownie postaw na kuchence, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, wsyp galaretkę, wymieszaj. Proszki budyniowe rozmieszaj w szklance wody, dodaj do masy truskawkowej. Gotuj do zgęstnienia. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Masa powinna być letnia. 
  • Letnią masę wyłóż na ostudzony biszkopt, wstaw do lodówki na czas przygotowania masy śmietankowej. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Na masę truskawkowo-budyniową wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą. 
Smacznego!
Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

środa, maja 24, 2023

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką

Pyszna, sycąca zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, papryką i sosem śmietanowym z majonezem.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 małe czerwone papryki
  • 350 ml śmietanki 18%
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie


Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu mięsa, wlej odrobinę oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż 8 minut. Dodaj paprykę. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. 
  • Przygotuj sos. Słodką i kwaśną śmietanę wymieszaj z majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. 
  • Do miski przełóż ugotowany makaron, podsmażone mięso, pieczarki z papryką oraz sos. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw zapiekankę.
  • Zapiekankę przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp startym na dużych oczkach tarki serem żółtym.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką

poniedziałek, maja 22, 2023

Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym

Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym

Przepis na pulpety w aromatycznym sosie z czerwoną pastą curry, imbirem oraz mlekiem kokosowym.
Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym


Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym - składniki na pulpeciki:

  • 750 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • około 650 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • masło

Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym - składniki na sos:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu pozostałego po gotowaniu pulpetów
  • 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml mleka kokosowego)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • garść natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, curry, chili pieprz cayenne
  • masło klarowane do smażenia


Pulpeciki w sosie curry z mlekiem kokosowym - przepis:

  • Przygotuj pulpety. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na dobrze rozgrzanym maśle. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko, majonez oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę. 
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety i obtaczaj je w mące.
  • W garnku zagotuj bulion. Na gotujący się bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut. Pulpety odłóż na bok. 
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 1 minutę. Dodaj pastę curry, imbir, sól, pieprz, przyprawy curry oraz mąkę.  Dokładnie wymieszaj. Smaż 1 minutę. Na patelnię wlej 1 szklankę bulionu pozostałą po gotowaniu pulpetów oraz wlej mleko kokosowe. Energicznie wymieszaj rózgą. Do sosu dodaj ugotowane pulpety. Patelnię przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 25 minut. 
  • Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym

Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym

Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym

Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger