niedziela, kwietnia 07, 2019

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami

Roladki z kurczaka kryjące w swym wnętrzu wiele pysznych składników, takich jak szynka wędzona, aromatyczne suszone pomidory, ogórek konserwowy i ciągnący się żółty ser to pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.


Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami


Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami - składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 4 suszone pomidory w oleju (u mnie - suszone pomidory w oleju z pestkami dyni)
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • do obtaczania: mąka + 2 jajka + bułka tarta
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami?

  • Filety oczyść, przekrój wzdłuż na dwie części tak, by otrzymać cztery płaty mięsa.
  • Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem, oprósz przyprawami i odstaw na pół godziny do lodówki.
  • Ogórki przekrój na dwa kawałki.
  • Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek szynki, następnie ser żółty, potem przekrojonego ogórka i suszonego pomidora. Zwiń ściśle w roladkę.
  • Każdą roladkę obtocz najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami

sobota, kwietnia 06, 2019

Chleb pszenny z kaszą manną

Chleb pszenny z kaszą manną

Smakowity, delikatny, lekki chleb z niewyczuwalną  kaszą manną, której dodatek sprawia, że chleb jest bardzo miękki i puszysty, i smakuje jak dobrej jakości kajzerka.
Chleb pszenny z kaszą manną

Chleb pszenny z kaszą manną

Chleb pszenny z kaszą manną - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • dodatkowo: garść ziaren sezamu do posypania chleba

Jak zrobić chleb pszenny z kaszą manną?

  • Do dużej miski wsyp mąkę, sól i kaszę mannę.
  • Na środku zrób wgłębienie, dodaj rozkruszone drożdże, wsyp cukier, dodaj 5 łyżek wody, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Dodaj oliwę z oliwę i wodę, i zagnieć elastyczne, gładkie ciasto.
  • Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i oprósz kaszą manną. 
  • Do przygotowanej keksówki przełóż ciasto, równomiernie je rozkładając.
  • Formę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • Po upływie tego czasu wierzch chleba posmaruj wodą i posyp ziarnami sezamu.
  • Keksówkę z chlebem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb pszenny z kaszą manną

Chleb pszenny z kaszą manną

piątek, kwietnia 05, 2019

Kotlety z mięsa z rosołu i jajek

Kotlety z mięsa z rosołu i jajek

Nie wiesz, jak wykorzystać mięso pozostałe po gotowaniu rosołu? Mam dla Ciebie świetną i pyszną :) poradę - zrób kotlety! Kotleciki z gotowanego mięsa z dodatkiem ugotowanych jajek i szczypiorku to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie będziesz zastanawiać się, co zrobić z mięsem po gotowaniu zupy. :)
Kotlety z mięsa z rosołu i jajek



Kotlety z mięsa z rosołu i jajek - składniki:

  • 2 ugotowane udka z kurczaka
  • 1 ugotowane skrzydło z indyka
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z gotowanego mięsa i jajek?

  • Mięso obierz od kości.
  • Mięso wraz z jajkami na twardo zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem na gładką masę.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Cebulę i szczypiorek drobno pokrój.
  • Do zmielonego mięsa z jajkami dodaj czosnek, cebulę, szczypiorek, przyprawy, wbij 2 jajka i dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
  • Kotlety z gotowanego mięsa i jajek możesz podać z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Smacznego!
Kotlety z mięsa z rosołu i jajek

Kotlety z mięsa z rosołu i jajek

czwartek, kwietnia 04, 2019

Babka murzynkowa

Babka murzynkowa

Wilgotna, ekspresowa  i bardzo prosta w przygotowaniu babka kakaowa - wystarczy jedynie dodać do miski wszystkie składniki i zmiksować na jednolitą masę. Babka murzynkowa z dużą ilością polewy czekoladowej wyśmienicie smakuje i pięknie wyrasta.To idealna propozycja na wielkanocny stół. :)
Babka murzynkowa

Babka murzynkowa




Babka murzynkowa - składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g ulubionego dżemu
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2,5 łyżeczki sody 
  • 3,5 łyżki kakao
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Babka murzynkowa - składniki na polewę czekoladową:

  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 4 łyżki kakao

Jak zrobić babkę murzynkową?

  • Jaja ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj olej, mleko i dżem. 
  • Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Całość zmiksuj na gładką masę.
  • Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą manną.
  • Do formy wlej ciasto, włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).
  • W międzyczasie przygotuj polewę. Do niewielkiego garnka dodaj masło, śmietanę, cukier i kakao. Zawartość garnka podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika. Po rozpuszczeniu się masła i podgrzaniu reszty składników, całość dokładnie wymieszaj. Przy przygotowywaniu polewy uważaj, by jej nie zagotować. Polewę pozostaw do ostudzenia.
  • Wystudzoną babkę polej polewą.
Smacznego!
Babka murzynkowa

Babka murzynkowa

środa, kwietnia 03, 2019

Surówka z kapusty pekińskiej z warzywami

Surówka z kapusty pekińskiej z warzywami

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, czerwonej cebuli oraz groszku i kukurydzy to świetny pomysł na pyszny i ekspresowy w przygotowaniu dodatek do obiadu. :)
Surówka z kapusty pekińskiej z warzywami

Surówka z kapusty pekińskiej z warzywami - składniki:

  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z warzywami?

  • Kapustę umyj i drobno pokrój.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
  • Kukurydzę i groszek odcedź.
  • Wszystkie składniki na surówkę przełóż do miski, wymieszaj, dodaj przyprawy, majonez i musztardę, ponownie wymieszaj.
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej z warzywami

wtorek, kwietnia 02, 2019

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i ciągnącym się serem mozzarella to świetny pomysł na ekspresowy w przygotowaniu, a zarazem pyszny obiad. :)

makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą



Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą - składniki:

  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 400 g dowolnego makaronu (u mnie maleńkie muszelki)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek staropolski, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić makaron ze szpinakiem?

  • Szpinak wyjmij z zamrażarki na kilka godzin przed przystąpieniem do pracy, by zdążył się rozmrozić.
  • Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę.
  • Na rozgrzanym oleju przesmaż czosnek. Dodaj szpinak. Zawartość patelni duś przez kilka minut do miękkości. 
  • Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę, wymieszaj i poczekaj aż się rozpuści. Na koniec dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek staropolski, ponownie wymieszaj. 
  • Filet z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Oprósz ulubioną przyprawą do kurczaka, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju do miękkości i zarumienienia mięsa. Przesmażonego kurczaka przełóż do szpinaku. Wymieszaj.
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przełóż do szpinaku z kurczakiem. 
Smacznego!

poniedziałek, kwietnia 01, 2019

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Dasz się skusić na pyszną, domową drożdżówkę z jabłkami i ogromną ilością słodkiej i chrupiącej kruszonki? :) Wspaniale pachnące cynamonem jabłka otulone miękkim ciastem drożdżowym to idealna propozycja na deser, któremu nikt się nie oprze. Bardzo polecam!

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką



Drożdżówki z jabłkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • szczypta soli

Drożdżówki z kruszonką - składniki na nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Drożdżówki z jabłkami - składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do smarowania bułeczek

Jak zrobić drożdżówki z jabłkami i kruszonką?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, zalej je letnim mlekiem, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, jaja, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Wyrobione ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie to trwało około 45 minut).
  • Jabłka obierz, pokrój w grubsze plastry, posyp cukrem waniliowym i cynamonem.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na 10-12 części. Każdą część uformuj na kształt placuszka. Na środku placuszka kładź po kilka kawałków jabłka. Zalep jabłka ciastem na kształt okrągłej bułeczki.
  • Drożdżówki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Miękkie masło zagnieć z mąką i cukrem, tworząc sypką kruszonkę.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
  • Blachę z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut.
Smacznego!
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger