Wilgotna, ekspresowa i bardzo prosta w przygotowaniu babka kakaowa - wystarczy jedynie dodać do miski wszystkie składniki i zmiksować na jednolitą masę. Babka murzynkowa z dużą ilością polewy czekoladowej wyśmienicie smakuje i pięknie wyrasta.To idealna propozycja na wielkanocny stół. :)
Babka murzynkowa - składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 150 g ulubionego dżemu
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2,5 łyżeczki sody
- 3,5 łyżki kakao
- kilka kropel aromatu waniliowego
Babka murzynkowa - składniki na polewę czekoladową:
- 120 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 4 łyżki kakao
Jak zrobić babkę murzynkową?
- Jaja ubij z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj olej, mleko i dżem.
- Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą manną.
- Do formy wlej ciasto, włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).
- W międzyczasie przygotuj polewę. Do niewielkiego garnka dodaj masło, śmietanę, cukier i kakao. Zawartość garnka podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika. Po rozpuszczeniu się masła i podgrzaniu reszty składników, całość dokładnie wymieszaj. Przy przygotowywaniu polewy uważaj, by jej nie zagotować. Polewę pozostaw do ostudzenia.
- Wystudzoną babkę polej polewą.