poniedziałek, marca 27, 2023

Jajka faszerowane tuńczykiem

Idealne na wielkanocny stół jajka faszerowane tuńczykiem z dodatkiem ogórka konserwowego, szczypiorku i natki pietruszki. 
Jajka faszerowane tuńczykiem


Jajka faszerowane tuńczykiem - składniki:

  • 7 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz


Jajka faszerowane tuńczykiem - przepis:

  • Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, delikatnie zbij skorupki. Pozostaw w zimnej wodzie do momentu ich ostudzenia. Następnie obierz, przekrój wzdłuż na pół, delikatnie wyjmij żółtka, przełóż na talerz i rozgnieć widelcem.
  • Tuńczyka rozgnieć widelcem.
  • Ogórki konserwowe bardzo drobno pokrój. 
  • Do miseczki dodaj rozgniecione żółtka, tuńczyka, ogórki, majonez, musztardę, szczypiorek i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  • Gotową masą faszeruj białka. 
Smacznego!
Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

1 komentarz:

  1. Jajka faszerowane tuńczykiem to świetny pomysł na wielkanocny stół! Prosty przepis, a do tego naprawdę smaczny. Połączenie tuńczyka z ogórkiem konserwowym i majonezem daje przyjemną świeżość i kremową konsystencję. Szczypiorek i pietruszka dodają fajnej lekkości i koloru, co sprawia, że danie wygląda apetycznie. To świetna alternatywa dla tradycyjnych farszy, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Na pewno świetnie się sprawdzi jako przekąska na różne okazje, nie tylko na Wielkanoc!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger